O jedno miejsce awansowała Polska w Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI) w klasyfikacji generalnej obejmującej 113 krajów. W 2022 r. oceniona została na 21 pozycji w rankingu. W Europie nasz kraj zajmuje 16 miejsce wśród 26 krajów.
Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI – Global Food Security Index) to szczegółowa analiza czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe na całym świecie. Raport ocenia bezpieczeństwo żywnościowe w 113 krajach przez pryzmat kluczowych filarów, czyli: przystępności cenowej i dostępności żywności, jej jakości i bezpieczeństwa, a także zasobów naturalnych i odporności systemów żywnościowych na zmiany klimatu. Nowym tematem jest łączenie bezpieczeństwa żywnościowego z dostępem do środków produkcji rolnej i poziomem inwestycji w badania i rozwój w rolnictwie. Raport oraz wskaźniki i ocenę poszczególnych krajów przygotowuje amerykańska firma Corteva.
Polska osiągnęła najwyższy wynik w kategorii „Przystępność cenowa żywności”. Autorzy raportu podkreślają, że Polska radzi sobie dobrze, ponieważ udało jej się sprawić, by żywność była osiągalna dla wszystkich. Atutem żywności w Polsce jest też jej jakość i bezpieczeństwo. W tej kategorii nasz kraj zajmuje 15. miejsce w klasyfikacji generalnej i 9. pozycję na 26 krajów w Europie
Poprawa infrastruktury gospodarstw rolnych, zmniejszenie zmienności cen produktów oraz zwiększenie wydatków publicznych na badania i rozwój w rolnictwie mają pomóc naszemu krajowi poprawić wyniki dostępności żywności. Polska musi również skoncentrować się na długoterminowych kwestiach ochrony zasobów naturalnych oraz odporności systemu żywnościowego na zmiany klimatu, na przykład poprzez ochronę morskiej różnorodności biologicznej, a także zarządzanie eutrofizacją w morzach, rzekach i jeziorach, aby poprawić ogólne środowisko bezpieczeństwa żywnościowego.