Polska jest piątym największym producentem serów w Unii Europejskiej – wynika z danych Eurostatu. W 2023 roku w Polsce wyprodukowane zostało 976 tys. ton sera, co oznacza wzrost o 50 tys. ton w stosunku do roku 2022. Produkcja serów w naszym kraju rośnie z roku na rok od ponad dekady.
Pierwszych pięć krajów w tym zestawieniu, a więc: Niemcy, Francja, Włochy, Holandia i Polska – odpowiada za prawie 72 procent całej unijnej produkcji. Podczas gdy w 2023 roku w Unii Europejskiej wyprodukowano 10,6 mln ton sera, aż 7,6 mln ton pochodziło tylko z tych pięciu państw.
Według danych Europejskiego Urzędu Statystycznego, w 2023 roku w Polsce wyprodukowane zostało 976 tys. ton sera, co oznacza wzrost o 50 tys. ton w stosunku do 2022 r. Produkcja serów w naszym kraju rośnie z roku na rok od ponad dekady.
Od lat na pierwszym miejscu serowego zestawienia są Niemcy. Druga jest Francja, a na miejscu trzecim znalazły się Włochy.
Dane Eurostatu uwzględniają wszystkie uznane w UE typy serów.