Sekretarz stanu Rafał Romanowski był gościem honorowym spotkania sektorowego z okazji obchodów Dnia Polskiej BorówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More. Wydarzenie odbyło się w ramach projektów: „Czas na polskie superowoce!” oraz „Core Team – forum współpracy liderów i ekspertów branży ogrodniczej, II edycja”. Oba realizowane są pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Polska jest w czołówce światowych producentów borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More amerykańskiej. Święto polskiej borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More 1 lipca łączy plantatorów i konsumentów. W spotkaniu w Centrum Praskim Koneser wzięli udział, oprócz przedstawicieli sektora, także dietetycy, dziennikarze czy ludzie sportu. 1 lipca to także oficjalny początek zbiorów borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More amerykańskiej.
Działania dla rozwoju sektora
– Będziemy uczestniczyć we wszelkich możliwych kampaniach, które promują cudowne zdrowotne walory polskich superowoców. Chcemy pokazywać konsumentom, jak zdrowe, wspaniałe i piękne są nasze owoce i informować, że polskie borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More są najlepsze na świecie. Państwo, jako fachowcy, wiecie jak te owoce uprawiać, jak wykorzystać ich potencjał, a my po prostu musimy stwarzać warunki, które pozwolą na rozwój tego sektora – powiedział wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski.
Sekretarz stanu poinformował, że będą podejmowane działania rządowe we współpracy z organizacjami producentów, prowadzące do pozyskania nowych rynków, nie tylko w Unii Europejskiej, Europie, ale i w krajach trzecich.
– W ramach Krajowej Grupy Spożywczej będziemy poszukiwać podmiotów, które zajmować się będą również przetwórstwem owoców, wytwarzanych w polskich gospodarstwach – mówił wiceminister Romanowski.
Jak przypomniał zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Marcin Wroński, obecnie jest realizowany – m.in. z inicjatywy wiceministra Romanowskiego – projekt ponad 250 pikników Produktu Polskiego. Zastępca dyrektora KOWR podziękował za dotychczasową owocną współpracę w ramach Funduszu Promocji Owoców i Warzyw i przy innych działaniach promocyjnych, proeksportowych, kształtujących nawyki prawie żywieniowe u dzieci oraz zachęcił do dalszych, wspólnych działań.
Konsumpcja borówki w Polsce
W Polsce rośnie konsumpcja wszystkich badanych gatunków owoców jagodowych. W latach 2020-2022, od kiedy rozpoczęto monitoring, borówkaBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More jest liderem wzrostu konsumpcji. Dziś borówkę spożywa już 80 proc. Polaków, a ponad 8 mln spożywa rocznie więcej niż kilogram rocznie owoców.
Dzień Polskiej Borówki
Niskie spożycie owoców ciągle jest jednym z większych błędów żywieniowych. Dlatego sektor integruje działania promocyjne i angażuje się w edukację żywieniową. Święto 1 lipca jest okazją prezentacji wyzwań i sukcesów. Od pierwszych obchodów Dnia Polskiej BorówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More minęło 6 lat – wtedy rozpoczął się proces integracji plantatorów i przetwórców owoców jagodowych.
– Polskie owoce odnajdują się nie tylko w kraju, ale także na rynkach europejskich i światowych. Początek sezonu to okazja, by przywoływać walory superowocu, jakim jest borówkaBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More. Sięgając po nią, od razu doceniamy jej walory smakowe, ale pamiętajmy, że mówimy o jednym z najnowocześniejszych w całej Unii Europejskiej systemie produkcji. Producenci naprawdę bardzo dobrze wykorzystali zalety członkostwa – podkreślił wiceminister Rafał Romanowski.
Przypominamy, że owoce borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More w pełni zasługują na miano superowoców – są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy wśród owoców i warzyw. Pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Zawarte w borówkach antyoksydanty mają istotny wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia. Spożycie borówek wspomaga profilaktykę i terapię wszystkich chorób cywilizacyjnych.