Panie z KGW Zimna Wódka – laureatki VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów, które od 20 do 21 stycznia 2023 r. brały udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Zielony Tydzień w Berlinie, zaprezentowały tam tradycyjne polskie potrawy oraz potrawy popisowe. Czym częstowały na targach?
Pierwszego dnia targów Grüne Woche na polskim stoisku narodowym „Polen schmeckt” zorganizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa gospodynie serwowały tradycyjne, regionalne potrawy, m.in. gołąbki w sosie pomidorowym, chleb własnego wypieku z tradycyjnym wiejskim smalcem, a na deser ciasto kwietny dywan.
Podczas pokazów kulinarnych, które odbyły się w drugim dniu targów, panie przygotowały zupę ogórkową oraz zwycięskie danie konkursowe – policzki wieprzowe z ciapkapustą. Degustacje cieszyły się ogromnym powodzeniem odwiedzających targi.
Przypomnijmy. Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywczych „Zielony Tydzień” w Berlinie to jedno z najważniejszych w branży rolno-spożywczej wydarzeń o 97-letniej tradycji. W tym roku bierze w nich udział 4 tysiące wystawców z 60 państw z całego świata. Targi trwają do 29 stycznia 2023 r.