Polskie mięsa dojrzewające były podczas Targów Marek Własnych w Kielcach jedną z ciekawych propozycji firmy branży mięsnej. Polską nowość można kupić w sklepach znanych sieci handlowych, także w Kielcach.
Dlaczego mięsa dojrzewające są obecnie na topie?
– Ze sprzedażą produktów wystartowaliśmy rok temu, jednak przygotowywaliśmy się do tego przez około cztery lata – mówi Michał Stawski z firmy Pawęta.
Jak informuje, w Polsce jest jeszcze nisza na produkty dojrzewające. Konsumenci sięgają po produkty produkcji włoskiej czy hiszpańskiej, a polska oferta jest uboga. Właśnie dlatego weszliśmy w tę produkcję – mówi Michał Stawski.
Na czym polega atrakcyjność wyrobów dojrzewających?
– Najważniejszą zaletą jest to, że jest to bardzo zdrowe mięso. Nasze produkty mają prosty skład. Zawierają tylko pięć składników, to znaczy surowiec, sól, peklosól, którego stosujemy tylko minimalną konieczną ilość, cukier, kultury bakterii kwasu mlekowego. Produkt wytwarzamy jest w technologii ubytkowej. W jej czasie ubywa około 30 procent masy mięs. Sto gramów zdrowego mięsa dojrzewającego, bez żadnych przyśpieszaczy czy polepszaczy powstaje średnio ze 154 gramów mięsa – wylicza zalety produktów Michał Stawski.
Jak mówi, najlepiej na rynku sprawdzają się produkty nietypowe, czyli trudno dostępne, jak na przykład szynka z jelenia, szynka z daniela, jagnięcina, również produkty wołowe, które są chętnie wybierane.
– Naszym ultraproduktem premium jest polędwica wołowa – podkreśla przedsiębiorca.
Firma specjalizuje się w stu procentach w dojrzewaniu, ponieważ zakład został zbudowany tylko i wyłącznie dla tego procesu.
– Nie robimy tego tak, jak niektórzy, przy okazji. My, według najnowszych technologii według najnowszej wiedzy we współpracy z Politechniką Łódzką i SGW przygotowaliśmy całą technologię, dzięki czemu w kontrolowanych i bezpiecznych warunkach ta wędlina poddawana jest procesowi dojrzewania. Proces długo dojrzewający trwa około miesiąca, natomiast jest to proces, którego nie można porównać na przykład z dojrzewaniem szynki z kością, który trwa kilka miesięcy, czyli znacznie dłużej, ponieważ my dojrzewamy wyłącznie mięsa w małych kawałkach, około kilograma – wyjaśnia Michał Stawski.
– Nie mrozimy naszych wędlin. Dzięki pakowaniu próżniowemu nasze produkty zachowują świeżość i smak na bardzo długi czas. Posiadają długi termin ważności – 6 miesięcy. Jest to możliwe dzięki opracowanej technologii o bardzo wysokiej czystości mikrobiologicznej produkcji i know how receptury, pozwalający uzyskać jednocześnie trzy parametry jakościowe osiągamy taki termin.
Produkty długo dojrzewające, takie jak: jagnięcinę, szynkę z daniela, udziec z jelenia, boczek wieprzowy, karczek wieprzowy, polędwiczkę wieprzową, szynkę wieprzową, schab wieprzowy, ligawę wołową, szynkę wołową czy, polędwicę wołową można kupić w sklepach dużych sieci handlowych.
– W Kielcach nasze produkty można kupić w sklepach sieci Społem – mówi Michał Stawski.