101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Polskie wędliny dojrzewające już na rynku

Mięsa dojrzewające / Fot. Pawęta

Mięsa dojrzewające / Fot. Pawęta

Polskie mięsa dojrzewające były podczas Targów Marek Własnych w Kielcach jedną z ciekawych propozycji firmy branży mięsnej. Polską nowość można kupić w sklepach znanych sieci handlowych, także w Kielcach. 

Dlaczego mięsa dojrzewające są obecnie na topie?

– Ze sprzedażą produktów wystartowaliśmy rok temu, jednak przygotowywaliśmy się do tego przez około cztery lata – mówi Michał Stawski z firmy Pawęta.

Jak informuje, w Polsce jest jeszcze nisza na produkty dojrzewające. Konsumenci sięgają po produkty produkcji włoskiej czy hiszpańskiej, a polska oferta jest uboga. Właśnie dlatego weszliśmy w tę produkcję – mówi Michał Stawski.

Podczas Targów Marek Własnych w Kielcach jedną z ciekawych propozycji firmy branży mięsnej były wędliny dojrzewające – polska nowość na rynku. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Podczas Targów Marek Własnych w Kielcach jedną z ciekawych propozycji firmy branży mięsnej były wędliny dojrzewające – polska nowość na rynku. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Na czym polega atrakcyjność wyrobów dojrzewających?

– Najważniejszą zaletą jest to, że jest to bardzo zdrowe mięso. Nasze produkty mają prosty skład. Zawierają tylko pięć składników, to znaczy surowiec, sól, peklosól, którego stosujemy tylko minimalną konieczną ilość, cukier, kultury bakterii kwasu mlekowego. Produkt wytwarzamy jest w technologii ubytkowej. W jej czasie ubywa około 30 procent masy mięs. Sto gramów zdrowego mięsa dojrzewającego, bez żadnych przyśpieszaczy czy polepszaczy powstaje średnio ze 154 gramów mięsa – wylicza zalety produktów Michał Stawski.

Jak mówi, najlepiej na rynku sprawdzają się produkty nietypowe, czyli trudno dostępne, jak na przykład szynka z jelenia, szynka z daniela, jagnięcina, również produkty wołowe, które są chętnie wybierane.

– Naszym ultraproduktem premium jest polędwica wołowa – podkreśla przedsiębiorca.

Firma specjalizuje się w stu procentach w dojrzewaniu, ponieważ zakład został zbudowany tylko i wyłącznie dla tego procesu.

– Nie robimy tego tak, jak niektórzy, przy okazji. My, według najnowszych technologii według najnowszej wiedzy we współpracy z Politechniką Łódzką i SGW przygotowaliśmy całą technologię, dzięki czemu w kontrolowanych i bezpiecznych warunkach ta wędlina poddawana jest procesowi dojrzewania. Proces długo dojrzewający trwa około miesiąca, natomiast jest to proces, którego nie można porównać na przykład z dojrzewaniem szynki z kością, który trwa kilka miesięcy, czyli znacznie dłużej, ponieważ my dojrzewamy wyłącznie mięsa w małych kawałkach, około kilograma – wyjaśnia Michał Stawski.

– Nie mrozimy naszych wędlin. Dzięki pakowaniu próżniowemu nasze produkty zachowują świeżość i smak na bardzo długi czas. Posiadają długi termin ważności – 6 miesięcy. Jest to możliwe dzięki opracowanej technologii o bardzo wysokiej czystości mikrobiologicznej produkcji i know how receptury, pozwalający uzyskać jednocześnie trzy parametry jakościowe osiągamy taki termin.

Produkty długo dojrzewające, takie jak: jagnięcinę, szynkę z daniela, udziec z jelenia, boczek wieprzowy, karczek wieprzowy, polędwiczkę wieprzową, szynkę wieprzową, schab wieprzowy, ligawę wołową, szynkę wołową czy, polędwicę wołową można kupić w sklepach dużych sieci handlowych.

– W Kielcach nasze produkty można kupić w sklepach sieci Społem – mówi Michał Stawski.

Pawenta1

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: branża mięsnaMichał Stawskimięsa dojrzewającePawęntaprodukty długo dojrzewająceTargi Marek Własnych
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Jedno jabłko dziennie… ale za to smaczne. Które na topie?

Następny wpis

O sadowniczych wyzwaniach w 2025 roku na Targach Sadownictwa i Warzywnictwa

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jacek Kłudka, dyrektor targów TSW. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

O sadowniczych wyzwaniach w 2025 roku na Targach Sadownictwa i Warzywnictwa

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.