Może być nie tylko pomarańczowa, ale i kremowa, żółta, czerwona, fioletowa, a nawet prawie czarna. Od tysięcy lat marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More jest cenionym źródłem witamin, mikroelementów i błonnika. To popularne warzywo korzeniowe kupić można w sklepach przez cały rok. Można także uprawiać ją samodzielnie na zagonach warzywnika i chrupiącymi marchewkami z własnego ogrodu warzywnego cieszyć się przez cały sezon.
MarchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More jest niskokaloryczna, a większość ich kalorii pochodzi z węglowodanów. MarchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More może być spożywana na surowo jako przekąska lub dodatek do sałatek, gotowana jako składnik zup i gulaszów, pieczona jako dodatek do dań głównych lub używana w wypiekach, takich jak na przykład ciasto marchewkowe.
Regularne spożywanie marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa zdrowia oczu, wsparcie układu immunologicznego, poprawa trawienia i ochrona przed niektórymi typami nowotworów.
– Jak podają źródła historyczne marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, którą zaczęto uprawiać na terenie obecnego Afganistanu, nie była pomarańczowa. W czasach starożytnej Persji na zagonach gościła marchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More fioletowa, a korzeń pramarchewki był koloru białego – podobnie jak u pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More czy salsefii – informuje Małgorzata Miłek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Prowadzona przez lata selekcja nasion doprowadziła do tego, że pierwotny kolor marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More został zastąpiony innymi kolorami. Plantatorzy wybierali marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More nie tylko o innym kolorze, ale też te o grubszym i smaczniejszym korzeniu.
W Azji pojawiły się marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More kremowe, żółte, czerwone, fioletowe, a nawet prawie czarne. W XIV wieku, kiedy przywędrowały do Europy i w Holandii zaczęto selekcjonować i krzyżować między sobą kolejne pokolenia roślin, aż do uzyskania najpopularniejszej – o pomarańczowej barwie korzenia. MarchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More o tym kolorze jest słodsza i bardziej soczysta od fioletowej, białej czy żółtej.
Fioletowa z kolei zawiera pigment zwany antocyjanem, chroniący komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Stężenie antocyjanów we fioletowych marchewkach jest 28 razy większe niż w pomarańczowych. Antocyjany wspomagają pamięć, wzrok i przeciwdziałają atakom serca i stanom zapalnym.
Antocyjany rozpuszczane są wodzie, a ich barwa zależy od pH roztworu. Fioletowy barwnik, niestety, łatwo rozpuszcza się w wysokich temperaturach, dlatego najlepiej jeść je na surowo w postaci sałatek, surówek, smoothies i koktajli.