101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 2 sierpnia, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pomidor – król lata

Pomidory / Fot. Marzena Smoręda

Pomidory / Fot. Marzena Smoręda

Ma wspaniały kolor, smak i aromat. Najlepiej smakuje zerwany prosto z krzaka. Pomidor w tysiącach odmian od setek lat swoją wszechstronnością podbija kuchnię i najczęściej kojarzony jest ze słonecznym, ciepłym latem, kiedy dojrzewa.

Rośnie nie tylko na plantacjach, ale także na działkach, na grządkach i w szklarniach w przydomowych ogrodach, a także w doniczkach na balkonach i tarasach.

Pomidory to samo zdrowie. Są źródłem likopenu, działającego przeciwzapalnie, chronią organizm przed chorobami zwyrodnieniowymi i starzeniem się. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,  osteoporozie. Polecane są w każdym wieku. Warto podkreślić, że zawarte w pomidorach luteina i beta-karoten chronią oczy przed promieniowaniem słonecznym i wspomagają wzrok.

Pomidory / Fot. Marzena Smoręda
Pomidory / Fot. Marzena Smoręda

Jak jeść pomidory? – Na tysiące sposobów, czyli między innymi na surowo lub gotowane, fermentowane, suszone i konserwowane w oleju, zmiksowane, nadziewane, marynowane, z dodatkiem płatków, warzyw, a nawet owoców, podawane z bazylią i oliwą. Pomysłów na dania z pomidorami nie brakuje. Oczywiście w Polsce króluje pomidorowa – mówią gospodynie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Nasze Podlesie z gminy Radoszyce w powiecie koneckim.

I dodają, przepisu na zupę pomidorową jest wiele. My jednak zaproponujemy sałatkę z pomidora, arbuza i sera feta z dodatkiem mięty. Taka kompozycja podana na słono, szczególnie w czasie letnich upałów ukoi pragnienie, orzeźwi, a także nasyci – mówią gospodynie.

Co potrzebne jest do sporządzenia takiej sałatki?

  • kawałek arbuza pokrojonego w kostkę
  • pomidor
  • 150 g sera feta
  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól, czarny pieprz

Arbuz trzeba pokroić w kostkę, tak samo postąpić z pomidorem, połączyć je z pokrojoną lub rozkruszoną fetą. Dodać listki mięty, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i schłodzić.

Pomidory / Fot. Marzena Smoręda
Pomidory / Fot. Marzena Smoręda
Pomidory / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce
Pomidory / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce

RADIO KIELCE ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Cisza i przyroda to jest to, co na wsi lubią najbardziej

Następny wpis

Zażynki na świętokrzyskiej wsi

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
W XIX wieku zboże ścinano sierpem, którym cięły żyto żniwiarki, czyli kobiety. / Fot. Canva

Zażynki na świętokrzyskiej wsi

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.