Ma wspaniały kolor, smak i aromat. Najlepiej smakuje zerwany prosto z krzaka. Pomidor w tysiącach odmian od setek lat swoją wszechstronnością podbija kuchnię i najczęściej kojarzony jest ze słonecznym, ciepłym latem, kiedy dojrzewa.
Rośnie nie tylko na plantacjach, ale także na działkach, na grządkach i w szklarniach w przydomowych ogrodach, a także w doniczkach na balkonach i tarasach.
Pomidory to samo zdrowie. Są źródłem likopenu, działającego przeciwzapalnie, chronią organizm przed chorobami zwyrodnieniowymi i starzeniem się. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, osteoporozie. Polecane są w każdym wieku. Warto podkreślić, że zawarte w pomidorach luteina i beta-karoten chronią oczy przed promieniowaniem słonecznym i wspomagają wzrok.

Jak jeść pomidory? – Na tysiące sposobów, czyli między innymi na surowo lub gotowane, fermentowane, suszone i konserwowane w oleju, zmiksowane, nadziewane, marynowane, z dodatkiem płatków, warzyw, a nawet owoców, podawane z bazylią i oliwą. Pomysłów na dania z pomidorami nie brakuje. Oczywiście w Polsce króluje pomidorowa – mówią gospodynie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Nasze Podlesie z gminy Radoszyce w powiecie koneckim.
I dodają, przepisu na zupę pomidorową jest wiele. My jednak zaproponujemy sałatkę z pomidora, arbuza i sera feta z dodatkiem mięty. Taka kompozycja podana na słono, szczególnie w czasie letnich upałów ukoi pragnienie, orzeźwi, a także nasyci – mówią gospodynie.
Co potrzebne jest do sporządzenia takiej sałatki?
- kawałek arbuza pokrojonego w kostkę
- pomidor
- 150 g sera feta
- kilka listków świeżej mięty
- sok z cytryny
- łyżka oliwy
- sól, czarny pieprz
Arbuz trzeba pokroić w kostkę, tak samo postąpić z pomidorem, połączyć je z pokrojoną lub rozkruszoną fetą. Dodać listki mięty, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i schłodzić.

