Dzięki modyfikacji metodą CRISPR udało się znacznie podwyższyć poziom witaminy D w pomidorach – informuje pismo „Nature Plants”.
PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More zostały tak genetycznie zmodyfikowane, aby przeciętny owoc zawierał tyle witaminy D, co dwa jajka lub 28 gramów tuńczyka (jaja i ryby są obecnie zalecanymi źródłami witaminy D).
– Wykazaliśmy, że można biofortyfikować pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More prowitaminą D3 za pomocą edycji genów, co oznacza, że pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More mogą być roślinnym, zrównoważonym źródłem witaminy D3 – powiedziała Cathie Martin z The John Innes Center, niezależnym centrum badań roślin w Anglii.
Witamina D zapobiega zaburzeniom rozwoju szkieletu i jest przekształcana w produkty wykazujące bioaktywność hormonów steroidowych, które pełnią funkcję sygnalizacyjną w wielu narządach, w tym w mózgu.
Niedobór witaminy D dotyczy około miliarda ludzi na całym świecie, jest zatem globalnym (i narastającym) problemem zdrowotnym. Osoby z niedoborem łatwiej zakażają się COVID-19. Większość produktów spożywczych zawiera mało witaminy D, a rośliny są bardzo ubogim źródłem.
Obok ekspozycji na słońce, jednym ze sposobów na zwiększenie poziomu witaminy D w ludzkim organizmie jest dieta.
Istnieje jednak bardzo niewiele pokarmów, które naturalnie zawierają tę witaminę, a jeszcze mniej jest wśród nich pokarmów wegańskich. Dlatego właśnie produkty takie jak mleko, płatki zbożowe i sok pomarańczowy zostały sztucznie wzbogacone w witaminę D, aby poprawić zdrowie publiczne.
– 40 proc. Europejczyków ma niedobór witaminy D, podobnie jak miliard ludzi na całym świecie. Nie tylko zajmujemy się ogromnym problemem zdrowotnym, ale pomagamy producentom, ponieważ liście pomidorów, które obecnie się marnują, można w przypadku modyfikowanych linii wykorzystać do produkcji suplementów witaminy D – Cathie Martin.
Liście edytowanych genetycznie pomidorów zawierały 600 mikrogramów prowitaminy D3 na gram – 60 razy więcej niż zalecane dzienne spożycie dla dorosłych. Część wytworzonej w liściach witaminy trafiała do owoców.
Autorzy nie sugerują jednak, by ludzie jedli liście pomidora, ale raczej, aby wykorzystać je do produkcji wegańskich suplementów
PomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More naturalnie zawierają pewne prekursory witaminy D3, znanej jako 7-dehydrocholesterol lub 7-DHC. Wyłączając geny, które kodują enzymy rozkładające 7-DHC, naukowcy zmusili prekursor witaminy D do gromadzenia się zarówno w niedojrzałych, jak i dojrzałych owocach.
Ten prekursor może łatwo przekształcić się w witaminę D w obecności światła słonecznego, ale nie musi to by konieczne.
– Dla osób starszych, u których poziom 7-DHC spada, spożywanie owoców biofortyfikowanych 7-DHC może bezpośrednio rozwiązać ich niedobory – sugerują autorzy.
Co ważne, modyfikacje genetyczne nie spowodowały żadnych zmian we wzroście, rozwoju ani plonach pomidorów.
Biorąc pod uwagę, że niedobór witaminy D jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, chorobę Parkinsona, depresję i demencję, biofortyfikowanie owoców i warzyw za pomocą składników odżywczych mogłoby prawdopodobnie znacznie poprawić zdrowie publiczne.
Podobne co w pomidorach prekursory witaminy D3 zawierają także inne uprawne rośliny psiankowate – bakłażany, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More i paprykaPapryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin n... More, zatem je także można by modyfikować.