101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Por – kuzyn cebuli i czosnku – zielona spiżarnia na zimę

Pory / Fot. Pixabay

Pory / Fot. Pixabay

Por jest warzywem, które aż do przymrozków można pozostawić w ogrodzie nawet pod śniegiem. Razem z jarmużem czy pietruszką jest spiżarnią cennej zieleniny na czas zimy i wczesnej wiosny. Planując wiosenne zasiewy, warto wziąć go pod uwagę, chociaż jego uprawa nie należy do łatwych.

Por jest zapomnianą rośliną z rodziny cebuli i czosnku. Do Polski sprowadziła go królowa Bona. Nie od razu odkryto jego zdrowotne właściwości. Niestety, mimo wielu zalet, nadal jest mniej popularny w uprawie i żywieniu niż cebula i czosnek.

Por jest niskokaloryczny i zawiera korzystny dla zdrowia błonnik. Znajdziemy w nim również witaminy A, C oraz z grupy B. Ma wiele mikroelementów, najważniejsze to: wapń, potas, fosfor i wiele innych.

Jako krewniak cebuli i czosnku ma działanie bardzo podobne do nich. Za prozdrowotny wpływ odpowiada głównie allicyna, która wpływa korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi. Por jest dobrym źródłem kwasu foliowego, szczególnie ważnego w diecie kobiet ciężarnych. Obfituje też w polifenole, które istotne są w zwalczaniu wolnych rodników. Zalecany jest jako środek w kuracjach odtruwających organizm, sprzyja zmniejszaniu stanom zapalnym w chorobach takich jak cukrzyca typu 2, reumatyczne zapalenie stawów oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.

Nie należy do warzyw najłatwiejszych w uprawie. Aby uprawa się udała, należy zapewnić roślinie jak najlepsze warunki do wzrostu oraz systematyczną pielęgnację.

Pora sadzi się na piaszczystych, próchnicznych glebach o odczynie pH od 5,8 do 6,5. Najlepiej na słonecznym stanowisku i z łatwym dostępem do wody. Nie powinien być uprawiany na miejscu, które wcześniej zajmowały rośliny cebulowe. Podczas wzrostu należy pielić i spulchniać ziemię wokół pora, a w lipcu jego łodygę osypać ziemią.

Wysiew nasion do inspektu powinien być przeprowadzony w marcu lub wprost do gruntu w kwietniu.

Tagi: porporyuprawa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.