101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 3 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Por – warzywo zdrowe, ale w uprawie niełatwe

Por – warzywo zdrowe, ale w uprawie niełatwe

Fot. Canva

Por jest warzywem często uprawianym w przydomowych ogródkach. Uprawa tej rośliny nie zawsze jednak kończy się powodzeniem. Zanim do niej przystąpimy, warto poznać wymagania i warunki uprawowe pora.

Por jest rośliną dwuletnią, w ogródkach pory uprawiane są jednak jako rośliny jednoroczne. Jak uprawiać pory?

Wśród odmian pora wyróżniamy letnie i zimowe. Letnia mają krótszy okres wegetacji i zbierane są z grządek latem i jesienią. Odmiany te mają delikatniejszy smak od odmian późniejszych. Zbiór odmian zimowych następuje zwykle zimą i wiosną następnego roku. Odmiany te przystosowane są do zimowania w gruncie.

Odmiany wczesne pora: 

  • por Bluvetia – odmiana przeznaczona na wczesny zbiór pęczkowy, a także na zbiór letni i wczesnojesienny; pory tej odmiany mają ciemnozielone liście oraz białe łodygi o długości 20-25 cm;
  • por Golem – odmiana szybkorosnąca, tworzy łodygi o długości 40-50 cm;
  • por Jolant – bardzo plenna odmiana przeznaczona na zbiór letni i jesienny; charakteryzuje się krótką łodygą rzekomą ok 15 cm długości;
  • por Starozagorski Kamush – plenna odmiana do zbioru   letniego; łodygi porów dorastają do 50 cm długości;
  • por Varna – odmiana plenna, przeznaczona na zbiór letni i jesienny; pory tej odmiany, o łodygach długości do ok. 60 cm, świetnie nadają się do przetwórstwa.

Odmiany średnio wczesne pora:

  • por Alita – plenna odmiana przeznaczona na zbiór letni i jesienny o łodydze długości do 10 cm;
  • por Arcona – odmiana przeznaczona na zbiór jesienny o krótkiej łodydze i ciemnozielonych liściach;
  • por Haksa – aromatyczna odmiana przeznaczona na zbiór późnoletni i jesienny; pory tej odmiany mają ciemnozielone liście oraz długą i zwięzłą łodygę; odmiana ta dobra jest do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa;
  • por Pinola – odmiana plenna o łodydze długości 55 cm; przeznaczona na zbiór jesienny;

Odmiany średnio późne pora:

  • por Juhas – odmiana przeznaczona na zbiór jesienny i późnojesienny o zielonych liściach z lekkim nalotem;
  • por Titus – odmiana przeznaczona na zbiór jesienny o ciemnych niebieskozielonych liściach i łodydze długości do 25 cm.

Odmiany późne pora:

  • por Arkansas: odmiana zimująca w polu, przeznaczona na zbiór jesienny, zimowy i wiosenny, po przezimowaniu może być zbierana aż do połowy maja; pory tej odmiany mają długie niebieskozielone liście oraz grubą łodygę o długości ok. 25 cm;
  • por Forrest – odmiana o dużej odporności na mróz, przeznaczona do zbioru od jesieni do maja; pory tej odmiany mają liście o intensywnym zielononiebieskim kolorze oraz długie i grube łodygi.
  • por Tango: plenna odmiana przeznaczona na zbiór jesienny; pory tej odmiany mają długie, ciemnozielone liście i grubą łodygę o długości ok. 25 cm; odmiana ta świetnie się przechowuje i ma wszechstronne zastosowanie.
Por - warzywo zdrowe, ale w uprawie niełatwe
Fot. Canva

Do Polski pory zostały sprowadzone przez królową Bonę. Po przeprowadzce do Polski zaczęła sprowadzać z Italii liczne warzywa – w tym pora. Szybko znalazł on zastosowanie w polskiej medycynie ludowej, w której używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także odkażaniu i przyspieszaniu gojenia ran.

Na bóle reumatyczne

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie miazgi z liści pora w postaci okładów przy chorobach reumatycznych, powoduje ona bowiem rozszerzenie podskórnych naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek oraz zmniejszenie lub zniesienie bólu.

Białą część pora należy rozetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Otrzymaną miazgę rozsmarować na gazie i przyłożyć do miejsca objętego bólem reumatycznym.

Na niedokrwistość

Por – ze względu na zawartość żelaza jest polecany w diecie przy anemii.

Por dostarcza więcej żelaza niż buraki (0,80 mg/100 g) i prawie tyle samo żelaza, co botwina (2.57 mg/100 g), a więc warzywa, które powszechnie są uznawane za niezastąpione źródło tego pierwiastka.

Wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego przy anemii warto sięgnąć po sałatkę z porem skropioną sokiem z cytryny.

Syrop lub sok na kaszel

Syrop lub sok z pora sprawdzi się w zwalczaniu nieżytów górnych dróg oddechowych, ponieważ: zwiększa wytwarzanie śluzu, przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego, a tym samym działa wykrztuśnie.

Poza tym – dzięki zawartości związków siarki – hamuje rozwój bakterii.

Przepis na syrop z pora

Rozetrzeć białą część pora na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z taką samą ilością miodu. Zagotuj i przecedź zawartość przez drobne sitko. Dorośli powinni pić syrop z pora 3-5 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Dzieciom można podawać po 1 łyżeczce od herbaty raz dziennie.

Przepis na sok z pora

Pokroić w plastry białą część pora. Ułożyć je w słoiku warstwami, pamiętając, aby każdą z nich posypać cukrem lub polać miodem. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Dorośli mogą pić sok 2-4 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Dzieciom można podawać po 1 łyżeczce od herbaty raz dziennie.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: porporadyrolnictwoŚwiętokrzyskieuprawawarzywazalecenia
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Bigos z kaszą na przednówek

Następny wpis

Kwitnie leszczyna. Jak wykorzystać ją w kuchni?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Kwitnie leszczyna. Jak wykorzystać ją w kuchni?

Kwitnie leszczyna. Jak wykorzystać ją w kuchni?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.