101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pora na grzyby. Jaka jest historia grzybobrania?

Grzybobranie / Fot. Canva

Grzybobranie / Fot. Canva

Grzybobranie ma w Polsce wielowiekową tradycję, wybierając się do lasu, warto poznać zapoznać się z ich właściwościami i poznać ciekawostki.

Od lata do późnej jesieni, a nawet zimą w naszych lasach można spotkać amatorów grzybobrania, w przeciwieństwie do Anglosasów, Skandynawów czy mieszkańców krajów Beneluksu, którzy, aż takiego jak zainteresowania zbieraniem grzybów nie wykazują.

– Wynikać to może choćby z restrykcyjnych regulacji prawnych, które obowiązują w tych krajach. Na przykład mieszkańcy Belgii mają pod karą mandatu zabronione zbieranie grzybów leśnych, a we Włoszech wychodząc na grzyby trzeba mieć legitymację grzybiarza oraz posiadać zaświadczenie o odbyciu kursu nauki o grzybach – mówi Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.

Warto wspomnieć, że naszym przodkom grzyby służyły nie tylko do odżywiania, ale przypisywano im również właściwości lecznicze i magiczne, ponieważ niektóre mają działanie halucynogenne.

– Grzyby w przeszłości wykorzystywano jako środek do wytwarzania atramentu i smarów, środek owadobójczy i odstraszający owady (do okadzania pszczół podczas podbierania miodu), narkotyk, lekarstwa oraz skuteczną „bezkrwawą” broń do pozbywania się oponentów politycznych, np. słynna potrawka z grzybów trujących, dzięki której Agrypina Młodsza przy współudziale słynnej trucicielki Lokusty, pozbyła się z tego świata swojego męża Klaudiusza, tylko po to, żeby umieścić na tronie cesarstwa rzymskiego swojego syna Nerona, który jak niedaleka przyszłość pokazała, nie docenił zabiegów rodzicielki i wydał rozkaz jej zabicia.

Grzybobranie w naszych lasach.
Fot. Pixabay

W starożytności Grecy uznawali je za pokarm bogów, a Egipcjanie podawali wyłącznie faraonom uznając, że są zbyt cennym pokarmem dla zwykłych śmiertelników – opowiada Katarzyna Sowa-Cichecka.

Grzyby były cenione w przeszłości głównie ze względu na smak i aromat oraz ich właściwości lecznicze, zwłaszcza miały zastosowanie w medycynie ludowej na Dalekim Wschodzie – w Chinach, Japonii, Indiach, Malezji, Korei. Już ok. 400 r. p.n.e. właściwości lecznicze grzybów zostały opisane przez Hipokratesa.

Jak sprawdziła Katarzyna Sowa-Cichecka, pierwsze zapiski o stosowaniu na terenach Polski grzybów w celach leczniczych pochodzą z drugiej połowy XIX wieku i dotyczą muchomora czerwonego, jako leku na reumatyzm, buławianki czerwonej na przyspieszenie porodu oraz purchawki jako tamponu do tamowania krwotoków.

W Polsce opisanych jest około 14 400 gatunków grzybów, w tym około 8000 grzybów mikroskopijnych oraz około 2000 gatunków grzybów, które mogą być spożywane bez szkody dla zdrowia, a około 700 ma potwierdzone naukowo właściwości lecznicze.

Oprócz grzybów dziko rosnących, obecnie uprawia się około 35 gatunków grzybów, z czego 20 na skalę przemysłową (pieczarka – od I połowy XVII w. we Francji, boczniak, uszak bzowy i in.). Największym producentem grzybów na świecie są Chiny (ok. 1,6 mln t/rok).

– Obecnie grzyby cenione są przez konsumentów głównie ze względu na ich walory smakowe, ale również ze względu na to, że są zaliczane do żywności funkcjonalnej, tzn. zgodnie z definicją Unii Europejskiej są produktami, wykazującymi udokumentowanymi badaniami naukowymi korzystny wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w nich składników odżywczych tradycyjnie uznanych za niezbędne. Działanie prozdrowotne grzybów polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i zmniejszenia ryzyka chorób, stąd wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz medycynie – wyjaśnia dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.

Opatów. Targowisko miejskie / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
Opatów. Targowisko miejskie / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce

 

ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: grzybobranieKatarzyna Sowa-CicheckalasOkręgowa Stacja Chemiczno-Rolniczej w Kielcachświeże grzybywrzesień
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Wzrosła liczba trzody chlewnej w Świętokrzyskiem

Następny wpis

Topinambur nie ma sobie równych

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Topinambur / Fot. Canva

Topinambur nie ma sobie równych

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.