101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pora na owocowy susz. Który wybrać?

Susz wigilijny na kompot / Fot. Canva

Susz wigilijny na kompot / Fot. Canva

Na Liście Produktów Tradycyjnych województwa świętokrzyskiego wpisany jest susz owocowy dębniacki, ceniony za wyjątkową jakość i smak, który nadaje regionalnym, tradycyjnym potrawom. Przed Wigilią warto po niego sięgnąć.  

Na kompot wigilijny, garus oraz do ciast i keksów czy bigosu przyda się susz owocowy rodem z Dębniaka, wsi położonej w gminie Nowa Słupia. To nasze dobro regionalne, którego przygotowaniem zajmują się mieszkańcy tej okolicy od wielu lat.

Suszenie owoców jest najstarszą metodą ich konserwowania. Susz dębniacki to owoce, które są suszone na starych, tradycyjnych suszarniach ziemnych metodą cieplno-dymną. W jego skład wchodzą kawałki suszonych owoców – pokrojone jabłka i gruszki, całe gruszki i śliwki. Jest smaczny i nadaje potrawom wyjątkowy smak, zapach i kolor.

Od końca sierpnia do późnej jesieni suszenie stanowiło jedyne zajęcie mieszkańców. Przy każdym gospodarstwie stała jedna lub kilka takich suszarni, nad którymi przez całą jesień unosił się dym i zapach suszonych owoców. Owoce na susz pochodziły najczęściej z własnych sadów, w których rosły jabłonie, grusze czy śliwy. Tradycja suszenia owoców w Dębniaku przekazywana była z pokolenia na pokolenie, a w pracach z tym związanych uczestniczyły całe rodziny. Dzieci zbierały opadające owoce w sadach, kroiły jabłka na plasterki. Dorośli sypali owoce na skrzynki suszarni, pilnowali ognia, by nie wygasł lub nie palił się zbyt mocno. Przerzucali i wybierali wysuszone owoce.

Najbardziej popularną potrawą jest kompot wigilijny, zwany wodą gruszkową, ale susz owocowy był wykorzystywany także podstawę wielu innych potraw, między innymi do garusu.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: DębniakLista Produktów TradycyjnychNowa Słupiasusz dębniackisusz owocowy
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Zwyczaj łamania się opłatkiem ma już 200 lat!

Następny wpis

Wzorcowe plantacje sadownicze i jagodowe na targach Sadownictwa i Warzywnictwa

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
17.01.2024. Kielce. XIV Targi Sadownictwa i Warzywnictwa / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Wzorcowe plantacje sadownicze i jagodowe na targach Sadownictwa i Warzywnictwa

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.