101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pora na rabarbar. Jak go uprawiać?

Pora na rabarbar. Jak go uprawiać?

Fot. Canva

Do ciasta albo na kompot – trwa sezon na rabarbar ogrodowy. To zdrowe warzywo o kwaśnym smaku, często uprawiane w ogródkach. Warto założyć jego plantację. 

Rabarbar ogrodowy to inaczej rzewień zwyczajny. Bylina do Europy została sprowadzona ze Środkowej Azji Środkowej, Bułgarii i południowej Syberii. Dobrze rośnie w polskim klimacie, lubi miejsca zacienione, ale w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru i chłodu plonuje lepiej i wcześniej. Najlepiej na żyznych, wilgotnych glebach o obojętnym odczynie.

– Plantację rabarbaru najlepiej założyć po zasileniu gleby obornikiem. Rośliny wysadza się we wrześniu, aby przed zimą zdążył się ukorzenić. Rabarbar nie jest pracochłonną uprawą, wymaga niewiele – obfitego nawożenia obornikiem co 2-3 lata, a nawozami mineralnymi wiosną i nie później niż do połowy lata – mówi Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców.

Częścią jadalną rabarbaru są długie i grube ogonki liściowe w kolorze czerwonym, różowym lub zielonym. Ta część rośliny jest bogata są w witaminę C, kwas jabłkowy i znaczną ilość kwasu szczawiowego. Ogonki liściowe zawierają 0,5 g białka, 4,6 g węglowodanów oraz 0,1 g tłuszczów. Są w nim cenne makroelementy, jak fosfor, wapń, magnez, potas, sód oraz mikroelementy – jod, żelazo, cynk, mangan.

Jak pielęgnować uprawę rabarbar?

– Roślina przede wszystkim wymaga usuwania chwastów, wzruszania ziemi, a wiosną usuwania pędów kwiatostanowych, ponieważ pozostawione, źle wpływają na plon.

Jak informują plantatorzy, zbiór rabarbaru zaczyna się w drugim, trzecim roku po posadzeniu, od końca kwietnia co około tydzień, gdy łodygi, a tak naprawdę ogonki osiągają 25-30 cm długości. Wyrywa się je po kilka liści, nisko nad ziemią. Nie powinno się zbierać więcej niż 1/3 liści z każdej rośliny. Rabarbar najlepiej plonuje w 5-7 roku uprawy.

Ale mimo cenionego smaku, rabarbar należy jeść z umiarem, zawiera bowiem kwas szczawiowy, który spożyty w większych ilościach może być szkodliwy dla człowieka. Częste spożywanie tego warzywa nie jest wskazane.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: ogródki działkowerabarbarrolnictwo
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ile kosztują truskawki, czereśnie czy agrest?

Następny wpis

Deszcz zażegnał kryzys na polach, ale…

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Deszcz zażegnał kryzys na polach, ale…

Deszcz zażegnał kryzys na polach, ale…

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.