Tajfun to nie tylko jedna z cenionych odmian ziemniaków, ale i chętnie wybierana przez klientów na zielonym rynku. Jest także godna polecenia przez rolników na zimowe zapasy.
Obok bardzo popularnej irgi, lorda czy orlika, mniej znaną, ale cenioną przez konsumentów odmianą jest tajfun. Jak mówią rolnicy, są zdecydowanie warte zainteresowania. Do przechowywania przez okres późnej jesieni i zimy poleca je pan Stanisław – rolnik, który w swoim gospodarstwie w okolicach Pińczowa uprawia wiele warzyw.
– To ziemniaki odmiany średnio wczesnej, których uprawa sprawdza się na terenie całego kraju. Maja ciekawy smak i dobre opinie nie tylko rolników, którzy je uprawiają, ale i naszych klientów. To smaczny ziemniak, który gotuje się krótko.
Rolnik zdradził jeszcze tajemnice dobrego smaku i konsystencji gotowanych ziemniaków. – Wystarczy dodać do gotujących się ziemniaków ząbek czosnku, aby były one kruche i smaczne. Wystarczy tylko 10 minut, aby były gotowe do zjedzenia – radzi pan Stanisław.
Chłodne suche pomieszczenie to idealne miejsce do przechowywania ziemniaków, w które zaopatrują teraz klienci na kieleckim targu.
– W piwnicach w bloku temperatura jest trochę za wysoka, dlatego najlepiej nie kupować od razu zbyt dużo ziemniaków, lecz zapasy uzupełniać. Za to właściciele chłodnych piwnic mogą zrobić większe zakupy. Dobrze przechowywane, przetrwają kilka miesięcy. Nawet do marca, tym bardziej że w tym roku ziemniaki nie zawierają dużo wody i lepiej będą się przechowywać.
Ziemniaki odmiany tajfun są bardzo duże i kształtne, mają owalny, regularny kształt. Świetnie nadają się na frytki. Dodatkowo mają bardzo płytkie oczka, więc nie ma problemu z ich wycinaniem. Jasnożółty miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, więc dobrze wyglądają jako purée. Ta odmiana wyróżnia się dużą trwałością i odpornością, a jej zawartość skrobi jest bardzo wysoka.
Ziemniaki tajfun są cenione przez rolników dlatego, że ta odmiana jest bardzo plenna i odporna na choroby. Rzadko spotyka się je w ogródkach na grządkach, ale warto spróbować uprawy, ponieważ są uniwersalne.