101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Porzeczko-agrest – smaczny, zdrowy i łatwy w uprawie

Ogród pana Zdzisława Achtelika / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Ogród pana Zdzisława Achtelika / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Wyglądem przypomina czarną porzeczkę, a liście i owoce ma podobne do agrestu. Oprócz tego na krzewie nie ma kolców – taki jest porzeczko-agrest, który jest krzyżówką porzeczki czarnej i agrestu. Mimo wielu zalet wciąż jest mało popularny w uprawie.

Porzeczko-agrest jest mieszańcem, który powstał ze skrzyżowania porzeczki czarnej z agrestem. Łączy zalety czarnej porzeczki i agrestu – ma jagodowy aromat i odświeżający kwaskowaty smak agrestu. Owoce wielkości agrestu rosną w gronach, mają gładką skórkę, czarnoczerwony kolor. Warto posadzić go w ogrodzie.

Ten krzew uprawia na swojej działce w Ogrodzie Działkowym Społem w Kielcach Zdzisław Achtelik.

– Uważam, że jest to nie tylko zdrowa i smaczna, ale i łatwa w uprawie roślina. Sadzonki trzeba sadzić jesienią lub wczesną wiosną i w pierwszych latach po posadzeniu regularnie przycinać, aby pobudzić rozwój młodszych gałęzi i zwiększyć plony – mówi działkowiec.

Owoce porzeczko-agrestu są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz A, E i K. Zawierają również wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk.

– Moja żona ceni porzeczko-agrest nie tylko za smak czy wartości zdrowotne. Owoce nadają się bowiem do produkcji soków, dżemów, konfitur, musów, syropów, galaretek oraz innych przetworów owocowych. Nadają się bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do ciast, deserów, a także sałatek i sosów, muesli – dodaje Zdzisław Achtelik.

Krzewy porzeczko-agrestu najlepiej sadzić w miejscach słonecznych lub w półcieniu, w żyznej, próchniczej, umiarkowanie wilgotnej i lekko kwaśnej glebie. To mało wymagająca w uprawie roślina, odporna na choroby, które często nękają porzeczki i agrest, w dodatku mrozoodporna i nie wymagająca zabezpieczeń na zimę.

 

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: agrestOgród Działkowy SpołemogrodnictwoporzeczkaZdzisław Achtelik
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Pierwsze zbiory na działce. Co przetrwało wiosenne przymrozki?

Następny wpis

Sprawdź termin składania wniosków o dopłaty do materiału siewnego

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Święto Matki Boskiej Siewnej w ludowej tradycji

Sprawdź termin składania wniosków o dopłaty do materiału siewnego

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.