Z pysznych regionalnych dań słyną w powiecie kieleckim panie i panowie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Brudzowie. Czym częstowali podczas Festiwalu Folkowe Kolory Kultur w Kielcach i jakie wydarzenia przygotowali na czas przed Bożym Narodzeniem?
Postna kapusta z grochem była kulinarnym przebojem festiwalu. Gospodynie częstowały nią tłumy kielczan, którzy w niedziele, 7 grudnia, przyszli do Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach, gdzie kolejny raz odbywało się takie wydarzenie. Na kapustę było wielu chętnych, ale nie brakowało też amatorów chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz pysznych pierniczków i świątecznego placka.
– Nasze koło przygotowywało się do tego festiwalu przez cały tydzień. Piekliśmy pierniczki, ciasto, ale najlepiej udała się nam dzisiaj kapusta z grochem. Naszą specjalnością jest też karkówka, kiełbaska z cebulką, szaszłyki. Lubimy gotować i nieźle to nam wychodzi – mówiła Anna Buras-Kruk z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Brudzowie.
– Nasze koło jest kołem młodym. Liczy 44 osoby, a wszystkie są w wieku poniżej 40 lat. Wśród nas są także panowie, którzy bardzo nam pomagają – dodała Anna Buras-Kruk.
Jak mówiła, dochód z jarmarku posłuży gospodyniom i gospodarzom do przygotowania paczek świątecznych dla wszystkich małych dzieci z Brudzowa.
Jak mówiła szefowa Koła, panie i panowie spotykają się cyklicznie, w każdy wtorek, i organizują różne imprezy, jak na przykład andrzejki czy potańcówki.
– Wracamy do dawnych lat, kiedy to ludzie wychodzili z domówi spotykali na różnych zabawach, korzystali z życia. Teraz również chcą bawić, nie tylko przy muzyce ludowej. Chcemy rozkręcić towarzystwo, pamiętając o tradycji, ludziach starszych i o dzieciach – dodała Anna Buras-Kruk.
Jak mówiła, w okresie przedświątecznym Brudzowianie odwiedzą osoby starsze i rozdadzą im pierniczki.