101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Powiat opatowski smakuje kapustą i grzybami

14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. Na zdjęciu: kapusta kiszona z gotowanym mięsem i makaronem w wykonaniu KGW Olszownica. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce

14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. Na zdjęciu: kapusta kiszona z gotowanym mięsem i makaronem w wykonaniu KGW Olszownica. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce

Pierogi z grzybami, kapustą i okrasą zdobyły serca jurorów podczas konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który odbył się w Zochcinku w powiecie opatowskim. Potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kaczyc zmierzy się z innymi przysmakami, ale już na etapie wojewódzkim.

Juror konkursu i ekspert kulinarny Mariusz Bezak mówi, że potrawy powiatu opatowskiego bardzo mu smakują:

– Mamy potrawy typowo z tego regionu z wykorzystaniem upraw ekologicznych, przydomowych gospodarstw domowych, bo pojawiły się tutaj m.in. tegoroczny groch, jabłka, a nawet run leśnych: grzyby czy jeżyny. Mamy misz-masz wszystkiego – mówi Mariusz Bezak.

Trzecie miejsce w dzisiejszej rywalizacji zajęło KGW z Olszownicy, które zaserwowało kapustę zapiekaną z mięsem pieczonym i makaronem. Do stworzenia tej potrawy posłużyła mąka z pszenicy okrągłoziarnowej jednego z lokalnych gospodarstw ekologicznych. Przepis sprzed lat wykorzystuje Zofia Koza, która mówi, że smaku potrawie nadaje rosół i sos z upieczonego mięsa.

– Przypomina łazanki, ale tu jest mięso pieczone w różnych przyprawach. Jakie kto lubi, bo kapusta wszystko przyjmie. To jest bardzo stary przepis, który mojej mamie przekazała babcia, a teraz ja tę potrawę przyrządzam. Dawniej było tam mięso z gęsi, ale dziś trudno o gęś – mówi pani Zofia.

Senator Jarosław Rusiecki wraz z żoną spróbował ciaparachy, czyli specjalnie przyrządzonych żeberek przez KGW Jacentów. Potrawa ta pochodzi z XIX wieku.

– Smakowała i to jest chyba jedna z najlepszych potraw, których można tu dziś spróbować podczas „Bitwy Regionów”, choć wolę określenie „Polska smakuje” – mówi senator.

Poseł Andrzej Kryj uważa, że Bitwa Regionów to okazja do zaprezentowania swoich wyrobów, a koła zaprezentowały się znakomicie. Jego zdaniem panie z polskich wsi mają możliwość działalności dzięki rządowemu wsparciu i dzięki temu z dumą prezentują swoje tradycje.

– Jest ciaparacha, są trzewia Baby Jagi, są pyszne pyzy, czyli nie tylko inwencja jeśli chodzi o nazwę, ale i sposób podania. Po reakcjach widzę, że są nie tylko pięknie podane, ale i niezwykle smaczne – mówi poseł.

Drugie miejsce otrzymały panie z KGW Sadłowice.

Trwają zgłoszenia do „Bitwy Regionów”Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
Fot. Emilia Sitarska - Radio KielceFot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. Na zdjęciu: ryż z jabłkami i szarlotka w wykonaniu KGW Kornacice. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. Na zdjęciu: ryż z jabłkami i szarlotka w wykonaniu KGW Kornacice. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. Na zdjęciu: kapusta kiszona z gotowanym mięsem i makaronem w wykonaniu KGW Olszownica. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. Na zdjęciu: kapusta kiszona z gotowanym mięsem i makaronem w wykonaniu KGW Olszownica. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów" w powiecie opatowskim. Na zdjęciu (od lewej): Mariusz Bezak - ekspert kulinarny, Jacek Toś - dyrektor kieleckiego oddziału KOWR, Artur Lis - kierownik ARiMR w Opatowie, Tadeusz Jakubowski - dyrektor KRUS w Kielcach. / Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce14.08.2022. Zochcinek. „Bitwa Regionów” w powiecie opatowskim. Na zdjęciu (od lewej): Mariusz Bezak – ekspert kulinarny, Jacek Toś – dyrektor kieleckiego oddziału KOWR, Artur Lis – kierownik ARiMR w Opatowie, Tadeusz Jakubowski – dyrektor KRUS w Kielcach. / Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce
Tagi: Andrzej KryjBitwa RegionówJarosław RusieckiMariusz BezakOpatów
Emilia Sitarska

Emilia Sitarska

Redakcja Informacji, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.