Na listę nowych marek lokalnych na szlaku Świętokrzyskiej Kuźni Smaków trafiły ostatnio dwa produkty z Manufaktury Anety. Powidła szydłowskie tradycyjne i rabarbar z miodem to efekt pracy rolniczki zakochanej w… owocach i przetworach.
Aneta i Krzysztof Grochowscy prowadzą gospodarstwo sadownicze Manufaktura Anety w Woli Żyznej, w gminie Szydłów. Pani Aneta zajmuje się również przetwórstwem owoców i sprzedażą w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD).
Małżeństwo Grochowskich sadownictwem zajęło się ponad trzydzieści lat temu. Rozpoczęło swoją przygodę życia od 1,5 ha sadu śliwowego w latach dziewięćdziesiątych XX wieku. Z upływem lat posadzili około 20 odmian śliw – od bardzo wcześnie owocujących (od połowy lipca: ruth gestetter), do bardzo późnych
(owocujących w październiku: węgierka zwykła). Rynek zweryfikował, które odmiany pozostają w obrocie i które warto nasadzać, a z których należy zrezygnować. Obecnie w gospodarstwie uprawianych jest siedem odmian śliw: cacanska rana, cacanska lepotica, mieszaniec (amers), record, president, tophit, węgierka zwykła.
Gospodarstwo ma powierzchnię 18 ha, na których uprawiane są głównie śliwy, jabłonie, a od niedawna borówka amerykańska. Państwo Grochowscy posiadają również niewielkie ilości innych upraw, takich jak: rabarbar, truskawki, wiśnie.
Najbardziej doceniają śliwy, które ich zdaniem w kuchni dają bardzo dużo możliwości. – Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację w wielu postaciach: powideł, dżemów, soków, kompotów, deserów, ciast, dodatków do sosów czy zup. Są też doskonałym dodatkiem do mięs i bigosu – mówi Aneta Grochowska.
Przetwórstwo owoców przez rolników od zawsze interesowały panią Anetę, która nie mogła się pogodzić z tym, że ciężka praca sadownika nie jest tak dobrze wynagradzana, jak przedsiębiorców. Poza tym zawsze lubiła gotować. Rodzina i znajomi chwalili jej produkty. Dlatego zajęła się też przetwórstwem.
Państwo Grochowscy produkują śliwki deserowe, jabłka, borówki, soki, powidła, konfitury, dżemy, musy, kompoty, susz. W miarę możliwości czasowych starają się wprowadzać nowe produkty w swoim sklepie, by klient był zadowolony i zawsze znalazł coś innego i zdrowego. Największą satysfakcję daje im zadowolenie klienta i to, że wraca, chwaląc produkty za ich prostotę i niepowtarzalny smak.
Produkty państwa Grochowskich zdobywają uznanie nie tylko klientów. Kilka dni temu na listę nowych marek lokalnych na Świętokrzyskiej Kuźni Smaków trafiły dwa produkty z Manufaktury Anety – powidła szydłowskie tradycyjne i rabarbar z miodem.