101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Powidła śliwkowe i rabarbar z miodem – rarytasy ze świętokrzyskiego gospodarstwa

Powidła szydłowskie tradycyjne. Rabarbar z miodem / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Powidła szydłowskie tradycyjne. Rabarbar z miodem / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Na listę nowych marek lokalnych na szlaku Świętokrzyskiej Kuźni Smaków trafiły ostatnio dwa produkty z Manufaktury Anety. Powidła szydłowskie tradycyjne i rabarbar z miodem to efekt pracy rolniczki zakochanej w… owocach i przetworach.

Aneta i Krzysztof Grochowscy prowadzą gospodarstwo sadownicze Manufaktura Anety w Woli Żyznej, w gminie Szydłów. Pani Aneta zajmuje się również przetwórstwem owoców i sprzedażą w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD).

Małżeństwo Grochowskich sadownictwem zajęło się ponad trzydzieści lat temu. Rozpoczęło swoją przygodę życia od 1,5 ha sadu śliwowego w latach dziewięćdziesiątych XX wieku. Z upływem lat posadzili około 20 odmian śliw – od bardzo wcześnie owocujących (od połowy lipca: ruth gestetter), do bardzo późnych

(owocujących w październiku: węgierka zwykła). Rynek zweryfikował, które odmiany pozostają w obrocie i które warto nasadzać, a z których należy zrezygnować. Obecnie w gospodarstwie uprawianych jest siedem odmian śliw: cacanska rana, cacanska lepotica, mieszaniec (amers), record, president, tophit, węgierka zwykła.

Gospodarstwo ma powierzchnię 18 ha, na których uprawiane są głównie śliwy, jabłonie, a od niedawna borówka amerykańska. Państwo Grochowscy posiadają również niewielkie ilości innych upraw, takich jak: rabarbar, truskawki, wiśnie.

Najbardziej doceniają śliwy, które ich zdaniem w kuchni dają bardzo dużo możliwości. – Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację w wielu postaciach: powideł, dżemów, soków, kompotów, deserów, ciast, dodatków do sosów czy zup. Są też doskonałym dodatkiem do mięs i bigosu – mówi Aneta Grochowska.

Przetwórstwo owoców przez rolników od zawsze interesowały panią Anetę, która nie mogła się pogodzić z tym, że ciężka praca sadownika nie jest tak dobrze wynagradzana, jak przedsiębiorców. Poza tym zawsze lubiła gotować. Rodzina i znajomi chwalili jej produkty. Dlatego zajęła się też przetwórstwem.

Państwo Grochowscy produkują śliwki deserowe, jabłka, borówki, soki, powidła, konfitury, dżemy, musy, kompoty, susz. W miarę możliwości czasowych starają się wprowadzać nowe produkty w swoim sklepie, by klient był zadowolony i zawsze znalazł coś innego i zdrowego. Największą satysfakcję daje im zadowolenie klienta i to, że wraca, chwaląc produkty za ich prostotę i niepowtarzalny smak.

Produkty państwa Grochowskich zdobywają uznanie nie tylko klientów. Kilka dni temu na listę nowych marek lokalnych na Świętokrzyskiej Kuźni Smaków trafiły dwa produkty z Manufaktury Anety – powidła szydłowskie tradycyjne i rabarbar z miodem.

Tagi: rabarbarśliwkiśliwyŚwiętokrzyska Kuźnia SmakówSzydłów
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.