101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Poziomki już dojrzewają w naszych lasach

10.06.2024 poziomki / Fot. Canva

10.06.2024 poziomki / Fot. Canva

Bardzo słodkie, aromatyczne i zdrowe – w świętokrzyskich lasach dojrzewają już poziomki. Można je zbierać w lasach iglastych albo mieszanych, na dobrze nasłonecznionych terenach. W tym roku pojawiły się nieco wcześniej niż zwykle. Za kilka dni będą już także czarne jagody.

– To rośliny, które potrzebują światła, dlatego spotkać je można przede wszystkim na poboczach leśnych dróg, polanach – wszędzie tam, gdzie mogą rozwijać się w promieniach słońca. Pojawiły się nieco wcześniej niż zwykle – mówi Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce.

Poziomki najlepiej smakują świeże. Nie nadają się na przechowywanie nawet w lodówce, ponieważ szybko pleśnieją i tracą aromat. Można je jednak suszyć lub mrozić. Warto, ponieważ są bogatym źródłem witamin, a zwłaszcza witaminy C.

W medycynie ludowej od wieków stosowano przede wszystkim liście poziomki, ze względu na ich właściwości oczyszczające i neutralizujące toksyny. Poziomki działają też wzmacniająco na naczynia krwionośne, łagodzą stany zapalne błon śluzowych, działają przeciwstarzeniowo, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na skórę. Mają też zastosowanie w kuchni. Liście poziomki stosuje się także jako przyprawę, aromatyzowania wina, nalewek, herbat oraz pieczonych i duszonych mięs. Młode, zdrowe liście, bez ogonków, można zbierać przez cały okres wegetacji rośliny.

Wkrótce w świętokrzyskich lasach rozpocznie się również sezon na czarne jagody.

– Będą dojrzałe dosłownie za kilka dni. Znajdziemy je w poszyciu, w borach sosnowych – najlepszych miejscach dla czarnych jagód, które tam właśnie czują się najlepiej. W tym roku zbiory jagód nie będą jednak obfite ze względu na kwietniowe przymrozki – informuje Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Nadleśnictwo DaleszycePaweł Kosinpoziomki
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Nowoczesne rozwiązania – OZE w rolnictwie

Następny wpis

Wybierz się na Dzień Otwartych Drzwi w Modliszewicach

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Wybierz się na Dzień Otwartych Drzwi w Modliszewicach / Fot. ŚROD

Wybierz się na Dzień Otwartych Drzwi w Modliszewicach

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.