Cztery produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę Perła 2023 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.
Sery Sandomierskie od Dziedzica za sery długodojrzewające, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opatowa za krówki opatowskie, Pasieka Dobra Pszczoła za miody odmianowe, Wanilia i Migdały za wyroby garmażeryjne oraz Manufaktura Anety za przetwory owocowe nagrodzono podczas organizowanych w Poznaniu targów Smaki Regionów.
Uroczystościom towarzyszyła prezentacja i degustacja produktów i potraw z naszego województwa. Swoje produkty zaprezentowali:
Nagrodę Perła 2023 otrzymały:
- Miód wielokwiatowy (wiosenny) z Pasieki Dobra Pszczoła Rafała Zacharskiego, powiat starachowicki
Pierwsze wzmianki o pszczelarstwie na terenach wsi jaką jest Małyszyn Dolny w powiecie starachowickim pochodzą już z połowy XVII wieku. To bartnictwo oraz bogata baza użytkowa Puszczy Iłżeckiej tworzy wyjątkowo dobre warunki do rozwoju pszczelarstwa na tych ziemiach. Miody wielokwiatowe swój smak zawdzięczają szacie roślinnej danego terenu oraz pożytkom jakie w danym okresie kwitną, dlatego tak różnie smakują.
Miód zdobył pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2019 r.
- Powidła szydłowskie z RHD Manufaktury Anety Anety Grochowskiej, powiat staszowski
Powidła szydłowskie wytwarzane są ze starej odmiany śliwy- węgierki, uprawianej we własnym sadzie. Ze względu na coraz mniejszą opłacalność sprzedaży owoców, państwo Grochowscy podjęli decyzję o przetwarzaniu ich części w gospodarstwie w ramach rolniczego handlu detalicznego. Powidła nie zawierają konserwantów ani dodatku cukru. Wytwarzane są w tych okolicach od bardzo dawna, bowiem gmina Szydłów słynie z uprawy śliw. Uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych w Polsce, ze względu na warunki glebowe i specyficzny mikroklimat.
Nagroda główna w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2022 r.
- Pasta z wędzonego jesiotra z Gospodarstwa Rybackie Stawy Piotra Suchonia, powiat jędrzejowski
Wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2022 r.
Pasta wytwarzana jest z jesiotra hodowanego w stawach w gospodarstwie. Hodowla ryb prowadzona jest w sposób tradycyjny, aby mięso miało najwyższą jakość. Tu również odbywa się wędzenie. Jesiotr jest rybą, która bardzo powoli przyrasta. Aby wykorzystać ją do konsumpcji potrzeba ok. 800 dni. Jesiotr ma unikalny smak, więc nie należy dodawać zbyt dużo przypraw. Przepis na pastę pochodzi od poprzedniego właściciela gospodarstwa z okresu międzywojennego.
I nagroda w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2008 r.
- Chałka zdobna z Piekarni R. Dobrowolski Haliny Dobrowolskiej, Kielce
I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2017 r.
Piekarnia R. Dobrowolski w Kielcach działa nieprzerwanie od 1946 roku. Wypiekana jest tu chałka zdobna według niezmienionej od lat receptury. Ten sam od lat proces produkcji i dbałość o szczegóły sprawia, że produkt cieszy się nieustannym uznaniem klientów. Przepis na chałkę znajduje się w rodzinnych dokumentach od prawie 80 lat, co sprawia, że produkt ten cechuje niepowtarzalny, naturalny i tradycyjny smak.