101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Poznaliśmy laureatów nagrody Perła 2023 w Świętokrzyskiem

Cztery produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę Perła 2023 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.

Sery Sandomierskie od Dziedzica za sery długodojrzewające, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opatowa za krówki opatowskie, Pasieka Dobra Pszczoła za miody odmianowe, Wanilia i Migdały za wyroby garmażeryjne oraz Manufaktura Anety za przetwory owocowe nagrodzono podczas organizowanych w Poznaniu targów Smaki Regionów.

Uroczystościom towarzyszyła prezentacja i degustacja produktów i potraw z naszego województwa. Swoje produkty zaprezentowali:

Nagrodę Perła 2023 otrzymały:

  • Miód wielokwiatowy (wiosenny) z Pasieki Dobra Pszczoła Rafała Zacharskiego, powiat starachowicki

Pierwsze wzmianki o pszczelarstwie na terenach wsi jaką jest Małyszyn Dolny w powiecie starachowickim pochodzą już z połowy XVII wieku. To bartnictwo oraz bogata baza użytkowa Puszczy Iłżeckiej tworzy wyjątkowo dobre warunki do rozwoju pszczelarstwa na tych ziemiach. Miody wielokwiatowe swój smak zawdzięczają szacie roślinnej danego terenu oraz pożytkom jakie w danym okresie kwitną, dlatego tak różnie smakują.

Miód zdobył pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2019 r.

  • Powidła szydłowskie z RHD Manufaktury Anety Anety Grochowskiej, powiat staszowski

Powidła szydłowskie wytwarzane są ze starej odmiany śliwy- węgierki, uprawianej we własnym sadzie. Ze względu na coraz mniejszą opłacalność sprzedaży owoców, państwo Grochowscy podjęli decyzję o przetwarzaniu ich części w gospodarstwie w ramach rolniczego handlu detalicznego. Powidła nie zawierają konserwantów ani dodatku cukru. Wytwarzane są w tych okolicach od bardzo dawna, bowiem gmina Szydłów słynie z uprawy śliw. Uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych w Polsce, ze względu na warunki glebowe i specyficzny mikroklimat.

Nagroda główna w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2022 r.

  • Pasta z wędzonego jesiotra z Gospodarstwa Rybackie Stawy Piotra Suchonia, powiat jędrzejowski

Wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2022 r.

Pasta wytwarzana jest z jesiotra hodowanego w stawach w gospodarstwie. Hodowla ryb prowadzona jest w sposób tradycyjny, aby mięso miało najwyższą jakość. Tu również odbywa się wędzenie. Jesiotr jest rybą, która bardzo powoli przyrasta. Aby wykorzystać ją do konsumpcji potrzeba ok. 800 dni. Jesiotr ma unikalny smak, więc nie należy dodawać zbyt dużo przypraw. Przepis na pastę pochodzi od poprzedniego właściciela gospodarstwa z okresu międzywojennego.

I nagroda w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2008 r.

  • Chałka zdobna z Piekarni R. Dobrowolski Haliny Dobrowolskiej, Kielce

I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2017 r.

Piekarnia R. Dobrowolski w Kielcach działa nieprzerwanie od 1946 roku. Wypiekana jest tu chałka zdobna według niezmienionej od lat receptury. Ten sam od lat proces produkcji i dbałość o szczegóły sprawia, że produkt cieszy się nieustannym uznaniem klientów. Przepis na chałkę znajduje się w rodzinnych dokumentach od prawie 80 lat, co sprawia, że produkt ten cechuje niepowtarzalny, naturalny i tradycyjny smak.

Udostępnij234Tweet146Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.