Nowe podmioty na szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków i degustacja produktów. W środę, 16 listopada w restauracji Szafranowy Dwór w Strawczynku ogłoszone będą nowe lokalne marki.
Szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków jest jednym z największych w Polsce, liczy 85 obiektów. W jego skład wchodzą obiekty oferujące produkty tradycyjne, których jakość oraz wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, które zostały uznane w konkursach wojewódzkich i krajowych np. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” lub wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz restauracje i gospodarstwa agroturystyczne oferujące tradycyjne i lokalne potrawy, stanowiące element dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych,
Wiele z oferowanych na szlaku produktów i potraw znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jak choćby zalewajka świętokrzyska czy prazoki i baniocek oraz popularne na Sandomierszczyźnie szczodroki czy w krówka opatowska z Opatowa. Podróżując szlakiem, można kupić bezpośrednio od producenta takie produkty, których trudno szukać w innych regionach Polski i skosztować kuchni tradycyjnej opartej na surowcach charakterystycznych dla naszego regionu.
Szlak kulinarny promujący lokalna markę zainicjowany został przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Modliszewice i utworzony w latach 2015-2018. Skupia rolników, przetwórców, gospodarstwa agroturystyczne i restauracje.
W środę, 16 listopada 2022 r., w godzinach od 9.30 do 15.00 w restauracji Szafranowy Dwór w Strawczynku odbędzie się konferencja pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna”, skierowana do rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, producentów żywności na małą skalę, przedsiębiorców, przedstawicieli jednostek i podmiotów działających na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich, kół gospodyń wiejskich, jednostek doradztwa rolniczego oraz innych zainteresowanych tematem osób z województwa świętokrzyskiego.
Będzie można posłuchać wykładu nt. „Marka lokalna kluczem do promocji produktów i potraw tradycyjnych i regionalnych” i poznać nowe podmioty szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Odbędzie się również degustacja produktów, które przeszły proces certyfikacji i tradycyjnych świętokrzyskich potraw serwowanych przez restaurację Szafranowy Dwór.
Warunkiem udziału w konferencji jest wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia, która jest do pobrania na stronie internetowej ŚODR do 14 listopada 2022 r. do godziny 10.00.