101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Prawdziwki, podgrzybki czy kurki? Które najlepsze?

grzyb, borowik, prawdziwek / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Trwa sezon na grzybobranie i trudno dziwić się grzybiarzom, którzy od świtu zapuszczają się w leśne ostępy, by szukać najładniejszych i najzdrowszych okazów. Dlaczego tak chętnie zbieramy grzyby?

– Dlaczego? Ponieważ są cenione głównie ze względu na ich walory smakowe. Ale trzeba pamiętać, że są zaliczane do żywności funkcjonalnej, tzn. zgodnie z definicją Unii Europejskiej są produktami, wykazującymi udokumentowanymi badaniami naukowymi korzystny wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w nich składników odżywczych tradycyjnie uznanych za niezbędne. Działanie prozdrowotne grzybów polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i zmniejszenia ryzyka chorób. Stąd wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz medycynie – wyjaśnia Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.  

Jaka jest wartość odżywcza grzybów?

– Wynika ona z faktu, że zawierają: białka o dużej przyswajalności sięgającej około 90 procent, sacharydów, z których prawie połowę stanowi błonnik pokarmowy, kwasów tłuszczowych (około 75 procent stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy i linolenowy oraz kwas nasycony – palmitynowy), witamin (z grupy B, witaminy C, prowitaminy A – dot. gatunków grzybów zabarwieniu pomarańczowym, np. kurki, , śladowe ilości witaminy D2), składników mineralnych (głównie: K, P, Ca, Mg oraz mikroskładników: Cu, Zn, Fe. Mn, Mo, Se). Wartość kaloryczna grzybów jest niska (23-34 kcal/100 g), ok. 70-90 procent w świeżych grzybach stanowi woda – wylicza dyrektor Sowa-Cichecka.

Jak dodaje, nie należy zapominać, że grzyby są ciężkostrawne, z uwagi na skład chemiczny ściany komórkowej, który stanowi chityna.

– Badania prowadzone w wielu ośrodkach na całym świecie potwierdziły prozdrowotne właściwości niektórych gatunków grzybów i to zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących w lasach i na łąkach. Szczegółowo udokumentowano ich działanie przeciwnowotworowe, immunostymulujące (stymulują układ odpornościowy człowieka do zwalczania komórek nowotworowych przy nowotworach żołądka, jelita grubego oraz piersi), przeciwoksydacyjne, ochronne dla serca i naczyń, obniżające poziom cholesterolu we krwi (z uwagi na dużą zawartość błonnika oraz małą zawartość tłuszczów), przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe (np. przeciwko wirusowi HIV-1 oraz wirusowi opryszczki), przeciwcukrzycowe, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie (np. hamują stan zapalny naczyń krwionośnych), przeciwbólowe (porównywalne do morfiny, ale z wyłączeniem efektów ubocznych) oraz ochraniające wątrobę. Wyizolowane z soplówki jeżowatej związki fenylowe indukują syntezę czynnika wzrostu nerwu, co wykorzystywane jest przy leczeniu choroby Alzheimera – informuje dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.

Pomimo wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych – grzyby mogą stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka, które wynika z ich tendencji do pobierania i kumulowania zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich, głównie Pb Cd, Hg, As.

– W grzybach spożywanych w Polsce odnotowuje się podwyższone zawartości metali ciężkich, to jest w borowiku szlachetnym – Cd, Hg, podgrzybku brunatnym Cd. Najmniej zanieczyszczeń metalami ciężkimi oznaczono w kurce – informuje dyrektor Sowa-Cichecka.

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: grzybobraniegrzybyKatarzyna Sowa-CicheckaOkręgowa Stacja Chemiczno - Rolnicza (OSChR) w Kielcach
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Jeszcze kopią ziemniaki w Świętokrzyskiem

Następny wpis

Nawozy azotowe w dół i w górę

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Nawozy azotowe w dół i w górę

Nawozy azotowe w dół i w górę

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.