Są wyjątkowe i niepowtarzalne – precle staszowskie uznane zostały za wyjątkowe i niepowtarzalne i nagrodzone prestiżową nagrodą Perła 2024. Dlaczego?
Sekretem precli staszowskich jest tradycyjna receptura oparta na nietypowych metodach fermentacji ciasta i zabiegach.
– Cały proces wytwarzania precli trwa około 36 godzin. Precle wytwarzane są z mąki ze zbóż z naszego gospodarstwa. Są pulchne, miękkie i aromatyczne. Po prostu pycha – zachwala Krzysztof Sojda – producent wyróżnionego produktu, który swoja piekarnię prowadzi w Staszowie.
Precle posypywane są na kilka sposobów: solą gruboziarnistą albo makiem, czarnuszką lub pestkami dyni.
– Piekarnia jest znana mieszkańcom Staszowa i okolic. To piekarnia rodzinna i pokoleniowa – wyjaśnia Krzysztof Sojda.
Precle staszowskie można kupić nie tylko w Staszowie, ale też w Ostrowcu Świętokrzyskim, Sandomierzu, a nawet w Tarnobrzegu.