Aby zapewnić konsumentom łatwy dostęp do polskich, lokalnych produktów Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi proponuje wprowadzenie „Lokalnej półki” w sklepach. Oznacza ono maksymalne skrócenie drogi transportowania produktów od pola do stołu.
Rozwiązania te pozwolą także na pominięcie pośredników, a cały zysk ze sprzedaży będzie trafiał do polskiego rolnika.
Projekt „Lokalna półka” zakłada:
- Zapewnienie konsumentom dostępu do lokalnych, polskich produktów.
- Skrócenie łańcucha dostaw żywności. Przyczyni się do większej odporności dostaw na kryzysy oraz zapewni bezpieczeństwo żywnościowe na poziomie lokalnym.
- Zapewnienie w jednostkach handlu detalicznego sprzedaży takich produktów lokalnych, jak: owoce i warzywa, mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne oraz pieczywo – nie mniej niż 2/3 danej kategorii produktu rolno-spożywczego w danym roku:
- w pierwszej kolejności w ramach powiatu i powiatów przyległych;
- w drugiej kolejności w ramach województwa i województw do niego przyległych;
- w trzeciej kolejności w ramach województw przyległych do województw przyległych.
- Zobowiązanie sprzedawców żywności do prowadzenia w jednostce handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2 kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie produktów lokalnych co najmniej raz w roku.
- Umieszczanie na produktach lokalnych grafiki przedstawiającej flagę Rzeczpospolitej Polskiej.