Wystartowała druga edycja ogólnopolskiego konkursu Lasów Państwowych skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. „Natura od kuchni” to konkurs promujący zdrową żywność pochodzącą z polskich lasów.
To druga edycja konkursu, w którym Lasy Państwowe będą współpracowały z kołami gospodyń wiejskich, aby wspólnie popularyzować wiedzę o żywności pochodzenia leśnego. Organizacje, które przedstawią najlepsze projekty na działania promujące wykorzystanie dziczyzny i płodów runa leśnego mogą ubiegać się o dofinansowanie w wysokości do 10 tys. zł.
Las to nieograniczone źródło darów, z których możemy korzystać. Najważniejsze jest drewno – surowiec w pełni odnawialny, naturalny i ekologiczny. Jednak oprócz drewna las jest pełen innych dóbr, które możemy wykorzystywać np. medycynie naturalnej, do pielęgnacji ciała czy w kuchni.
W Polsce dary lasu, takie jak m.in. poziomki, leśne maliny, orzechy leszczyny, buczyna, owoce jarzębiny, leśne zioła, miód leśny, a przede wszystkim grzyby cieszą się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców. Przez cały rok można z lasu pozyskiwać cenne dla zdrowia i smaku naturalne, produkty.
Konkurs „Natura od kuchni” prezentuje wiele możliwości wykorzystywania bogactwa lasów. Podobnie, jak w roku poprzednim, program ma zasięg ogólnopolski i jest skierowany do kół gospodyń wiejskich, które są wpisane do rejestru KGW. Jego zadaniem jest upowszechnienie wiedzy o żywności, jaką daje las i jej unikalnych walorach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej.
Organizatorzy liczą, że podobnie jak w ubiegłym roku, panie wykażą się kreatywnością i licznie wezmą udział w kolejnej edycji konkursu. Koła Gospodyń Wiejskich mogą w ramach konkursu zgłaszać projekty promujące zdrowy styl życia i produkty z lasu, jak grzyby, jagody, dziczyzna.
Aby wziąć udział w konkursie „Natura od kuchni” trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 10 tys. zł netto.
Udział w konkursie „Natura od kuchni” jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2023 r. Szczegółowe informacje i dokumenty konkursowe znajdują się na stronie internetowej Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych.