101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Przed nami Ogólnopolskie Święto Kaszanki

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

W poniedziałek, 1 maja, swoje święto ma kaszanka. Tradycyjny polski specjał ceniony jest zwłaszcza w sezonie na grilla. Dlaczego?  

Święto Kaszanki początkowo obchodzone było tylko w okolicach Płocka, dziś jednak jest znane w całej Polsce. Przypada na początek maja, czas, w którym w Polsce zwyczajowo rozpoczyna sezon na grilla, na którym bardzo często gości właśnie kaszanka.

Kaszanka to tradycyjny, polski wyrób, przygotowany z kaszy jęczmiennej lub gryczanej, krwi wieprzowej, podrobów, cebuli oraz przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie, majeranek. Poddane obróbce termicznej i doprawione przyprawami składniki w postaci farszu wkłada się do oczyszczonego i osolonego jelita i kolejny raz poddaje wysokiej temperaturze.

Kaszanka zyskała popularność w polskiej kuchni jako danie w formie pieczonej w piekarniku, na grillu czy na ognisku, a także jako potrawa gotowana. Z kaszanki robi się też kotlety lub farsz do pierogów. Można spotkać ją również podczas jarmarków, festynów i świąt ulicznych.

Kaszanka to wyrób bardzo syty i kaloryczny. Sprawdza się jako pełnowartościowy posiłek, dostarczający składników odżywczych i pozwalający zaspokoić głód.

Chociaż smaczna i zdrowa, kaszanki z uwagi na zawartość podrobów i tłuszczu nie powinny jeść osoby z chorobami serca, nadwagą, nadciśnieniem tętniczym czy hipercholesterolemią, unikać jej muszą także osoby z dną moczanową.

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla

Składniki: 0,5 kg kaszanki, 2 cebule, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 2 jabłka, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, 1 łyżka tymianku, bagietka.

Sposób przygotowania: Kaszankę kroimy w grube plastry. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę kroimy na niezbyt grube półplasterki. Na arkuszach folii aluminiowej układamy kolejno: plasterki boczku, plasterki cebuli, kawałki kaszanki i ósemki jabłka. Całość posypujemy mieszanką przypraw: tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą. Folię zawijamy, zakręcając u góry, nakłuwamy widelcem i kładziemy na grillu. Grillujemy około 15-20 minut. Podajemy ze świeżą bagietką.

Tagi: kaszaKielce
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Niewiele ofert zatrudnienia w świętokrzyskim rolnictwie. WUP podał najnowsze dane

Następny wpis

Będą kredyty dla rolników poszkodowanych przez wojnę

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Trwa badanie GUS dotyczące gospodarstw rolnych

Będą kredyty dla rolników poszkodowanych przez wojnę

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.