W poniedziałek, 1 maja, swoje święto ma kaszanka. Tradycyjny polski specjał ceniony jest zwłaszcza w sezonie na grilla. Dlaczego?
Święto Kaszanki początkowo obchodzone było tylko w okolicach Płocka, dziś jednak jest znane w całej Polsce. Przypada na początek maja, czas, w którym w Polsce zwyczajowo rozpoczyna sezon na grilla, na którym bardzo często gości właśnie kaszanka.
Kaszanka to tradycyjny, polski wyrób, przygotowany z kaszy jęczmiennej lub gryczanej, krwi wieprzowej, podrobów, cebuli oraz przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie, majeranek. Poddane obróbce termicznej i doprawione przyprawami składniki w postaci farszu wkłada się do oczyszczonego i osolonego jelita i kolejny raz poddaje wysokiej temperaturze.
Kaszanka zyskała popularność w polskiej kuchni jako danie w formie pieczonej w piekarniku, na grillu czy na ognisku, a także jako potrawa gotowana. Z kaszanki robi się też kotlety lub farsz do pierogów. Można spotkać ją również podczas jarmarków, festynów i świąt ulicznych.
Kaszanka to wyrób bardzo syty i kaloryczny. Sprawdza się jako pełnowartościowy posiłek, dostarczający składników odżywczych i pozwalający zaspokoić głód.
Chociaż smaczna i zdrowa, kaszanki z uwagi na zawartość podrobów i tłuszczu nie powinny jeść osoby z chorobami serca, nadwagą, nadciśnieniem tętniczym czy hipercholesterolemią, unikać jej muszą także osoby z dną moczanową.
Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Składniki: 0,5 kg kaszanki, 2 cebule, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 2 jabłka, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, 1 łyżka tymianku, bagietka.
Sposób przygotowania: Kaszankę kroimy w grube plastry. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę kroimy na niezbyt grube półplasterki. Na arkuszach folii aluminiowej układamy kolejno: plasterki boczku, plasterki cebuli, kawałki kaszanki i ósemki jabłka. Całość posypujemy mieszanką przypraw: tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą. Folię zawijamy, zakręcając u góry, nakłuwamy widelcem i kładziemy na grillu. Grillujemy około 15-20 minut. Podajemy ze świeżą bagietką.