Sad Danków - przetwórnia Dawida Piechoty z Dankowa Dużego w powiecie włoszczowskim zajęła trzecie miejsce w Polsce w kategorii „Najlepszy Przetwórca ekologiczny” w 2023 roku.
Nagrodę wręczono podczas gali konferencji „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów”, na której rozstrzygnięto konkursy na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne”, „Najlepszego Doradcę Ekologicznego” i „Najlepszego Przetwórcę Ekologicznego”.
Nagrodę wręczyli sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski oraz dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Ireneusz Drozdowski.
Agata i Dawid Piechotowie prowadzą ekologiczne gospodarstwo Sad Danków w Dankowie Dużym, w powiecie włoszczowskim, a przy gospodarstwie prosperuje ich własna przetwórnia owoców. Sadownicze tradycje gospodarzy sięgają kilku pokoleń, a jakość produktów potwierdza certyfikat ekologiczny gospodarstwa, jak i przetwórni.
Przetwórnia owoców Sad Danków powstała w 2010 roku. Wszystkie produkty posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Zgodnie z wymaganiami ekologicznego systemu produkcji przetwory nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących. Zamiast tego proponuje się klientom słoik dżemu zawierający od 80 do 100 proc. świeżych, zdrowych, ekologicznych owoców, w większości pochodzących z własnych upraw. Certyfikat przetwórni obejmuje: przetwory owocowe oraz dodatki do mięs i serów. Słoiczki są pakowane we własnym gospodarstwie, posiadają logo i znak firmowy.