Trwa moda na „eko”, przybywa więc także producentów ekologicznych w Polsce. Według ostatnich danych, w kraju już ponad 22 tysiące gospodarstw i firm wytwarzających taką żywność. Upraw ekologicznych przybywa także w województwie świętokrzyskim.
Popularność produktów „eko” rośnie, ponieważ rolnicy mogą liczyć na spore wsparcie.
Wśród gospodarstw ekologicznych w województwie świętokrzyskim do najlepszych w 2022 r. należą gospodarstwa prowadzone przez: Agatę i Dawida Piechotów z miejscowości Danków Duży w powiecie włoszczowskim, Krzysztofa Walczyka z Turska Wielkiego w powiecie staszowskim oraz Karoliny Zawadzkiej z miejscowości Orłowiny w powiecie opatowskim. To oni stanęli na podium podczas rozstrzygnięcia konkursu na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2022 w województwie świętokrzyskim.
Jak przyznają gospodarze prowadzący eko-uprawy, swoimi doświadczeniami dzielą się z innymi. Biorą udział w konkursach organizowanych przez ośrodki doradztwa, podczas których oceniane są ich działania. Właśnie takie przeglądy mają promować ideę gospodarstw ekologicznych, ponieważ prowadzenie tej działalności nie jest łatwe.
– To ciężka, praca, która napotyka na wiele przeszkód. Trudno dzisiaj o chętnych do pracy, bo wiele działań trzeba wykonać ręcznie – mówią Agata i Dawid Piechotowie, których gospodarstwo sadownicze Sad Danków produkuje ekologiczne owoce i przetwory. Obecny areał upraw sadowniczych wynosi 45 hektarów, z uprawami porzeczki, agrestu, jabłoni, śliwy i gruszy.