Pilusia z placuszkami pod leśną pierzyną, gęsie specjały i korytnicka ulacha okazały się najsmaczniejszymi potrawami w czasie tegorocznego konkursu „Smaki Gęsiny”, które odbyły się w niedzielę, 15 października w Parku Etnograficznym w Tokarni. Autorki tych przysmaków dzieliły się przepisami kulinarnymi.
W konkursie wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego. W skład jury weszli Mistrzowie Kuchni: Michał Markowicz oraz Wiesław Tyrała. Oceniali zastosowanie produktów regionalnych w daniu, smak, zapach, konsystencję, a przede wszystkim oryginalność i pomysłowość potrawy.
I miejsce zajęło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Grabkowie, które przygotowało danie pod nazwą pilusia z placuszkami pod leśną pierzyną, II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki”, które częstowało gęsimi specjałami, a więc flaczkami, udkami i piersiami. III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki” za korytnicką ulachę.
Wyróżnienia otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich „Staniowice” za gęsie piersi pod pierzyną oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Zagórzanki” za malinową gąskę.
Jak powiedział mistrz kuchni Michał Markowicz, potrawy, które w tym roku wzięły udział w konkursie, były mistrzowskim popisem talentu kulinarnego świętokrzyskich gospodyń.
Podczas imprezy na scenie wystąpiły zespoły: Bolechowiczanie, Kumosie, Piekoszowianie, Kapela Ciekoty oraz Kapela Świętokrzyska i Kapela Adaśki.