Eksperci ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, którzy w sezonie 2022/2023 uprawiali na polu doświadczalnym pszenicę ościstą, chwalą jej zalety. Jak mówią, jest wiele powodów, dla których wraca ona do łask rolników.
Pszenica oścista, zwana też ostką, ma plewki zakończone ostrymi wąsami (ościami). Ościste odmiany pszenicy po latach spadku popularności przeżywają swój renesans. Pszenica oścista cieszy się coraz większym zainteresowaniu rolników, ponieważ ma wiele zalet.
Zalety uprawy pszenicy ościstej
- Pszenica oścista jest polecana do uprawy rolnikom, których uprawy położone są w sąsiedztwie lasów. Kłujące wyrostki pszenicy ościstej skutecznie zniechęcają zwierzęta leśne, a zwłaszcza dziki, do żerowania na polach.
- Pszenice ościste cechuje przeważnie dobra mrozoodporność.
- Dostępne odmiany najczęściej dobrze się krzewią i znoszą okresowy brak opadów, charakteryzują się też dobrą lub wysoką odpornością na choroby i na wyleganie.
- Plony pszenic ościstych niewiele ustępują plonom odmian wzorcowych i wykazują dużą stabilność na różnorodnych stanowiskach i przy zróżnicowanym poziomie agrotechniki.
- Wybrane gatunki pszenicy ościstej mogą być uprawiane na glebach słabszych, po dobrych przedplonach, uregulowanym odczynie i przy odpowiednim zrównoważonym nawożeniu.
Najbardziej znane odmiany pszenicy ościstej
Wśród odmian pszenicy ościstej dominują odmiany ozime, które osiągnęły wysokie wyniki w badaniach doświadczalnych COBORU:
- Ostroga to odmiana jakościowa, najlepiej plonująca wśród zarejestrowanych w COBORU odmian ościstych. Niska, odporna na mrozy, wyleganie, porastanie ziarna w kłosach i choroby grzybowe. Dobrze znosi ciężkie i wilgotne gleby.
- Wilejka to zarejestrowana na Litwie odmiana jakościowa o wyjątkowo wysokiej mrozoodporności i dużej tolerancji na słabą jakość i kwasowość gleby. Pszenica średniej wysokości o grubych ziarnach, odporne na rdzę brunatną i choroby podstaw źdźbła.
- Mewa to odmiana chlebowa, która dobrze plonuje na większości gleb. Jest odporna na mrozy i choroby (zwłaszcza fuzariozę kłosa).
- Foxx to wczesna odmiana jakościowa, o dorodnych ziarnach, która w badaniach rozpoznawczych uzyskała plony dorównujące odmianom wzorcowym (do 13,2 t/ha). Jest odporna na mączniaka, septoriozę, rdzę brunatną i żółtą oraz choroby podstawy źdźbła.
- Solehio to odmiana jakościowa o wysokiej plenności. Odmiana wczesna o małych wymaganiach glebowych, odporna na choroby grzybowe.
- Euclide to odmiana elitarna, wczesna. Dobrze znosi okresowy niedobór wody. Jest odporna na wyleganie. Dobrze plonuje na glebach dobrych i mozaikowych.
- Apexus to elitarna odmiana chlebowa, bardzo wczesna, niska. Dobrze rozkrzewia się. Jest mrozoodporna, daje wysoki plon w warunkach niedoboru wody.
- RGT Sacramento to wczesna odmiana jakościowa rekomendowana dla województwa dolnośląskiego. Daje gęsty łan, dobrze plonuje, również na słabszych glebach. Odporna na większość chorób, w tym szczególnie na rdzę brunatną. Dobrze znosi upały i suszę.
- IS Spirella to odmiana jakościowa, odporna na suszę i wyleganie. Ma dobrą mrozoodporność i toleruje słabsze gleby. Wyjątkowo wcześnie dojrzewa. Daje duże i dobrze wypełnione ziarna. Jest odporna na rdzę żółtą i brunatną, septoriozę liści i brunatną plamistość liści.
W sezonie 2022/23 na polu doświadczalnym ŚODR w Modliszewicach uprawiano odmianę Foxx na powierzchni 4 ha. Uzyskano plon 70 dt/ha. Na kolekcji odmian prezentowano odmiany ościste pszenic ozimych – Activus, Aurelius, Artemis firmy Saatbau.