Gotowane ziemniaki ze skwarkami, omastą i koperkiem oraz kompot owocowy były hitem konkursu kulinarnego w Ciekotach. Gospodynie i gospodarze prześcigali się w pomysłach na proste i smaczne wiejskie dania w żniwnych zestawach.
Pyrciochy z omastą i koperkiem oraz śliwczanką przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Żeromszczanki z Mąchocic-Scholasterii uznano za przez jurorów za najsmaczniejsze i w dodatku od dziesiątek lat gotowane w domach w gminie Masłów.

To danie, które można bardzo szybko przygotować, co w czasie prac przy żniwach, przy których zajęte były całe rodziny, ma ogromne znaczenie
Jak przygotować pyrciochy z omastą?
Gospodynie zdradziły przepis, do którego potrzebne są ziemniaki, skwarki ze słoniny lub boczku i koper.
Ziemniaki należy obrać i ugotować, odcedzić, a następnie polać wytopionymi ze słoniny lub boczku skwarkami. Posypać obficie koprem.
Kompot dla żniwa najlepiej uda się z owoców sezonowych, to jest śliwek.

