Czym mogą zachwycić panie z Koła Gospodyń Wiejskich Szwedzkie Babeczki z Napękowa w powiecie kieleckim? Pysznym smarowidłem z łososia na chałce i zrazami wołowymi. Wszystko z wędzonymi dodatkami.
Jak mówiła Agnieszka Iwan z Koła Gospodyń Wiejskich Szwedzkie Babeczki z Napękowa, dania z produktów wędzonych to nieodłączny element wiejskiej kuchni.
– Wędzenie mięs, kiełbas, słoniny i boczku jest starym sposobem nie tylko na podbicie smaku potraw, ale i przedłużenie świeżości potraw – mówi Agnieszka Iwan.
– Wśród popisowych dań Koło Gospodyń Wiejskich Szwedzkie Babeczki ma smarowidło na własnoręcznie pieczonej chałce, z łososia wędzonego, z dodatkiem jajka, majonezu, musztardy, soli i pieprzu. Ponieważ wszystko co wędzone jest pyszne, robimy też zrazy wołowe faszerowane słoniną wędzoną, ogórkiem, z dodatkiem majeranku i przypraw. Danie podajemy z sosem myśliwskim ze swojską kiełbasą, boczkiem, grzybami suszonymi. Pycha – mówi gospodyni.