Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Korale z gminy Strawczyn zaprasza na Kulebiak. Ciasto z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek smakuje wybornie.
Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 20 g cukru, 200 ml mleka, sól do smaku.
Przygotowanie ciasta: Mleko zagrzać do temperatury ciała, dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki, lekko wymieszać, odstawić na 15 minut do uaktywnienia się drożdży. Resztę mąki przesiać do miski, połączyć z drożdżami i solą, zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu: Kapustę posiekać, pieczarki pokroić w kostkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć 5-6 minut, dodać na patelnię kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i dolać wodę, dusić pod przykryciem 20 minut, następnie dodać tartą bułkę, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, nałożyć farsz, formując go w dowolny kształt (podłużny, okrągły) i owinąć ciastem, wierzch posmarować masłem, piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.