Pieczywa wypiekanego z naturalnych składników według tradycyjnych receptur przekazywanych w regionie świętokrzyskim z pokolenia na pokolenie można było skosztować podczas Pikniku Zbożowego, który Świętokrzyska Izba Rolnicza zorganizowała w tym roku w Słupi koło Jędrzejowa. Nie brakowało amatorów zdrowe i smacznego chleba, bułek i obwarzanków.
Jak mówiła Agnieszka Piwnik-Piecyk, dyrektor Biura Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Izba w swoich działaniach promuje produkty pochodzące z gospodarstw rolnych z terenu naszego województwa, stąd między innymi jej obecność na ważnym dla rolników i mieszkańców regionu wydarzeniu, jakim jest Dzień Pola.
– Na Piknik Zbożowy do Słupi Jędrzejowskiej zaprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich Oksowianki z Oksy – nowe koło, które reaktywowało się w tym roku. Panie przygotowały całą piękną oprawę Pikniku Zbożowego i częstowały własnoręcznie przygotowanymi produktami. Zaprosiliśmy też piekarnię rodzinną Sudolanka, która od wielu lat wypieka chleby i galanterię piekarniczą według tradycyjnych receptur i z naturalnych składników – opowiadała o wydarzeniu Agnieszka Piwnik-Piecyk.
I dodała: – Staramy się promować te wyroby, dlatego że są one zdrowe i smaczne, co obecnie ma ogromne znaczenie dla konsumenta. Pieczywo pochodzące z małych rodzinnych piekarni to wręcz rarytas poszukiwany przez mieszkańców – mówiła dyrektor Piwnik-Piecyk.
Podczas Pikniku Zbożowego w Słupi nie zabrakło występów artystycznych, między innymi w wykonaniu dzieci i młodzieży z okolicznych szkół.



