Pszczelarze na pszczele pożytki uprawiają np. facelię czy grykę, rolnicy dla pszczół mają rzepak, słonecznik, seradelę czy koniczyny. Praca pszczół rolnikom pozwala uzyskać wyższe plony, a pszczelarzom cenne dla zdrowia miody. Warto wiedzieć, że rośliny miododajne z przeznaczeniem na pożytki pszczele można uprawiać także w mieszankach międzygatunkowych.
Jakie zalety ma uprawa mieszanek?
– Uprawa takich mieszanek ma wiele zalet:
pozwala na zwiększenie okresu nektarowania, pobierania pyłku z różnych roślin;
uprawa różnych gatunków roślin pozwala na lepsze dostosowanie do warunków środowiska jakości gleby, warunków termicznych oraz wodnych. Im większa bioróżnorodność roślin, tym lepsze warunki dla pszczół;
uprawa mieszanek w poplonach może dostarczyć pszczołom pokarmu w okresie późnoletnim i jesiennym;
mieszanki roślin miododajnych mogą stanowić dobry przedplon pod rośliny następcze oraz mają korzystny wpływ na żyzność i aktywność biologiczną gleby – informuje Krzysztof Domagała ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Mieszanki roślin miododajnych mogą tworzyć sami pszczelarze.
– W ostatnich latach firmy nasienne przygotowały gotowe zestawy roślin, które można nabyć w punktach dystrybucji nasion oraz w internecie. Mieszanki dla pszczół mogą być dwu-, trzy- lub wielogatunkowe. Przykładowe mieszanki to: gryka + facelia + gorczyca; gryka + facelia + słonecznik – informuje Krzysztof Domagała.