W świętokrzyskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby, wśród nich popularne kurki, które ze względu na jasnożółtą barwę łatwo rozpoznać. Grzyby te są smaczne i nadają wielu potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Można z nich ugotować wiele dań, a nawet dodać do rosołu.
Kurka, czyli pieprznik jadalny swoją jasnożółtą barwą wyróżniają się w leśnej ściółce. Z tego powodu chętnie zbierają ją amatorzy grzybobrania. Kurki znaleźć można w lasach zarówno na terenach piaszczystych, jak i miejscach pokrytych mchem. Mogą skrywać się pod mchem, stertą liści lub igliwia. Rosną w pobliżu drzew, najczęściej świerku lub sosny, w bardzo dużych skupiskach, tworząc tzw. czarci krąg. Po kurki można wybrać się do lasu nawet w czerwcu. Sezon na nie trwa do końca października.
Rosół z kurek
Składniki: 1,5 l wody, włoszczyzna: marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 suszone borowiki, 300 g świeżych kurek, 1 duża cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Na małym ogniu gotujemy wywar z włoszczyzny i suszonych borowików. W tym czasie obrane, oczyszczone i pokrojone kurki podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę. Po odparowaniu wody z kurek, dodajemy je do wywaru i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem krajanką. Potrawę można przygotować również w klasycznej wersji, na rosole drobiowym lub drobiowo-wołowym.
Przepis rosół z kurek podał Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).