Kukurydzę na zielonkę i na ziarno uprawiają rolnicy we wszystkich powiatach województwa świętokrzyskiego. Rozpoczęto już zbiór roślin przeznaczonych na zielony pokarm dla zwierząt. Na polach dojrzewają kolby kukurydzy uprawianej na ziarno.
Uprawa kukurydzy z roku na rok ma coraz więcej zwolenników. Rolnicy coraz chętniej sięgają po ziarna kukurydzy do siewu i przeznaczają na jej uprawę coraz większe połacie gruntów.
Eksperci z małopolskiej Hodowli Roślin podczas targów rolniczych Agrotech zwracali uwagę na ważne aspekty jej uprawy i mówili co decyduje o powodzeniu kukurydzy na polach.
Jak mówią specjaliści, przede wszystkim ważny jest kierunek użytkowania. Jeśli celem jest produkcja ziarna należy szukać odmian z wysokim stosunkiem masy ziarna do reszty rośliny oraz szybkim wysychaniem ziarna. Ważne są również duże kolby i ich jednolite rozmieszczenie, co ułatwia zbiór.
Dla kiszonki istotne są odmiany o wysokiej strawności i dużej zawartości energii w masie rośliny, z odpowiednią ilością suchej masy w momencie kiszenia. Jest wiele odmian uniwersalnych, które sprawdzą się w obu kierunkach.
Gdzie zbierają kukurydzę w Świętokrzyskiem? Jak informuje Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, kukurydzę na kiszonkę zebrano jak dotąd w powiecie jędrzejowskim. Powierzchnia zbioru tej rośliny w powiecie wyniosła 1863 hektary, a szacunkowy plon 700 dt z ha.
W pozostałych powiatach trwają dopiero przygotowania do zbioru.