ŚODR Modliszewice zaprasza producentów wytwarzających tradycyjne produkty żywnościowe z województwa świętokrzyskiego do wzięcia udziału w szkoleniu oraz procesie certyfikacji nadania marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Nabór trwa do 5 lipca 2022 r.
Uczestnikami szkolenia mogą być kandydaci, którzy poddadzą się procesowi certyfikacji na szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków, np. rolnicy (właściciele gospodarstw rolniczych, rybackich, pszczelarskich i innych) z województwa świętokrzyskiego prowadzący przetwórstwo tradycyjne żywności – jej sprzedaż w miejscu wytwarzania oraz na rynek lokalny, byli uczestnikami konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” lub laureatami konkursów krajowych na najlepszy produkt tradycyjny, regionalny bądź ich produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych.
Celem funkcjonowania szlaku jest promocja wysokiej jakości żywności regionalnej, niskoprzetworzonej, wytwarzanej na małą skalę przez lokalnych wytwórców regionu świętokrzyskiego, wzmocnienie tożsamości regionalnej, stymulowanie ruchu turystycznego poprzez rozwój atrakcyjności kulinarnej regionu oraz wsparcie rozwoju sieci sprzedaży żywności tradycyjnej.
Szczegółowe informacje dotyczące naboru na szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków® na stronie internetowej.