101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 3 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Rzodkiewka czerwona, biała, żółta, a może czarna?

Rzodkiewka czerwona, biała, żółta, a może czarna?

Fot. Canva

Rzodkiewka jest jedną z najwcześniej pojawiających się nowalijek. To smaczne i zdrowe warzywo w łatwy sposób można uprawiać samodzielnie w ogrodzie. Zwykle zjadamy jej korzeń, ale jadalne, cenne dla zdrowia i smaczne są też liście rzodkiewki.

W rzodkiewce przede wszystkim należy docenić witaminy, m.in.: C, B1, B2, K, liczne składniki mineralne, takie jak.: potas, wapń, miedź, mangan, żelazo, cynk czy magnez. Rzodkiewka jest też cennym źródłem błonnika.

Rzodkiewkę z powodzeniem można wyhodować we własnym ogródku czy na balkonie. Siać ją można od wczesnej wiosny aż do jesieni. Warzywo ma krótki okres wegetacji i dlatego na jej zbiór jest czas już po około 4 tygodniach od wysiewu.

Nasiona rzodkiewki kiełkują nawet w temperaturze 2-3 oC, a młode siewki wytrzymają nawet temperaturę do -4oC. Jednak najlepiej roślinki rozwijają się w temperaturze 8-15 oC w dzień i 5-12 oC w nocy. Wyższe temperatury w połączeniu z brakiem wody powodują jej parcenie.

Rzodkiewka lubi piaszczyste lub gliniaste gleby, o lekko kwaśnym odczynie oraz niezbyt suchą i zbitą glebę, która może utrudniać jej kiełkowanie. Warto pamiętać, że nadmiar wody może sprzyjać chorobom i deformacjom korzenia. Warzywo woli chłodniejsze temperatury niż upały.

Najpopularniejsze u nas odmiany to m.in.: Carmen, Bona, Fiesta, Gama, Opolanka. Odmiany o białym, żółtawym, fioletowym, a nawet prawie czarnym korzeniu rosną na przykład w Azji.

Rzodkiewka to smaczny dodatek do twarożku. Wystarczy tylko drobno ją pokroić lub zetrzeć na tarce. Może być łączona z sałatą, pomidorem, ogórkiem lub szczypiorkiem. Z liści rzodkiewki można przyrządzić zielone pesto jako sos do makaronu. Korzenie rzodkiewki można także kisić.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: rzodkiewkaŚwiętokrzyskieuprawawarzywa
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Polski pawilon na targach FRESKON w Grecji

Następny wpis

O środowisku i dla środowiska. Wkrótce konferencja o biogospodarce

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
O środowisku i dla środowiska. Wkrótce konferencja o biogospodarce

O środowisku i dla środowiska. Wkrótce konferencja o biogospodarce

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.