Obniża wysokie ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu żółtaczki i w walce z nowotworami, a ponadto jest bogata w przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy. Zapobiega również chorobom serca i układu pokarmowego, cukrzycy oraz obniża wysoki poziom cholesterolu – tyle zalet ma rzodkiewka, warzywo dostępne przez cały rok.
Warto dodać, że witamina C, fosfor, cynk i niektóre składniki witaminy B zawarte w rzodkiewkach są korzystne dla naszej skóry.
Chociaż rzodkiewka ma tak wiele zalet, wciąż nie jest doceniana przez Polaków.
– Moi klienci kupują ją głównie wiosną, jako nowalijkę, tymczasem jest dostępna przez cały rok. Warto ją jeść, zwłaszcza zimą, ponieważ jest smaczna i zdrowa – mówi pani Magdalena, właścicielka stoiska warzywnego w Kielcach.
Rzodkiewka należy do rodziny warzyw kapustowatych, którym przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. W medycynie ludowej już od czasów starożytnych wykorzystywano ekstrakty z rzodkiewki jako remedium na schorzenia, takie jak: choroby żołądka, serca, infekcje dróg moczowych czy stany zapalne wątroby.
To znane, choć wciąż niedoceniane warzywo występuje w różnych odmianach, różniących się kolorem, wielkością oraz smakiem. Oprócz najpopularniejszych rzodkiewek w odcieniach czerwieni są i takie, które mają korzeń w kolorach czarnym, żółtym czy białym.
Poza częścią korzeniową jadalne są również niezwykle wartościowe liście i kiełki tej rośliny. Liście zawierają więcej białka, wapnia czy witaminy C, niż można znaleźć w części korzeniowej. Maja również działanie antyoksydacyjne.
Zawartość wody w rzodkiewce sięga około 95 procent. 1 sztuka dostarcza zaledwie 3 kilokalorii.
Wiele osób kupując kiść rzodkiewek, wykorzystuje w kuchni wyłącznie część korzeniową, a resztę wyrzuca. Trzeba jednak wiedzieć, że liście rzodkiewek również są jadalne i nadają się do sporządzenia domowego pesto.
W przypadku rzodkiewek, do których uprawy zostały wykorzystane duże ilości nawozów azotowych, mają one żółtawe liście, dlatego warto zawsze wybierać te o idealnie zielonych liściach, aby unikać tych przenawożonych.
Część korzeniową można wykorzystać do kanapek i sałatek oraz do kiszenia. Można również upiec je w piekarniku, dzięki czemu zyskują one ciekawy smak i stają się smacznym dodatkiem do posiłku.
Na rynku hurtowym obecnie pęczek rzodkiewki można kupić w cenie od 2 do 3 zł, cena detaliczna rzodkiewki to 3,50- 4,50 zł.