101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 16 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Sadzeniaki na twoje pole

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Pogoria, tonacja, denar w Polsce, a w Świętokrzyskiem wśród bardzo wcześnie plonujących ziemniaków między innymi denar, impresja, werbena czy piwonia – na przełomie marca i kwietnia można rozpoczynać sadzenie sadzeniaków do ciepłej gleby.  Rosnąć będą od około 80 do około 90 dni.

Sadzeniaki to ziemniaki uprawiane ze specjalnie przygotowanych „ziemniaków nasiennych” , czyli małych bulw. Na pozór są takie same jak te, kupowane w sklepach, lecz posiadają certyfikaty jako wolne od wirusów, a więc powinny dać ci zdrowe, silne rośliny. Ziemniaki sadzeniaki nasienne można kupić wiosną i jesienią w centrach ogrodniczych i online.

Sadzenie ziemniaków rozpoczynamy, kiedy temperatura powietrza i gleby przekracza 8 stopni Celsjusza. Ziemniaki najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych, łatwo nagrzewających się. Gleba pod uprawę powinna być żyzna i próchnicza. Bardzo wczesne i wczesne odmiany ziemniaków sadzi się już na przełomie marca i kwietnia. Późniejsze odmiany ziemniaków powinno sadzić się w drugiej połowie kwietnia.

Jak podkreślają specjaliści z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka, którzy obecni byli niedawno w Kielcach na targach Agrotech, o wegetacji i plonowaniu ziemniaków ważyć będzie, oprócz pogody i nawodnienia gleby przede wszystkim zdrowy materiał do sadzenia. Sadzeniaki przygotowane i polecane do uprawy na bardzo wczesny zbiór powinny posiadać certyfikaty, świadczące o tym, że są wolne od wirusów, a więc powinny dać ci zdrowe, silne rośliny.

Polecana przez Pomorsko-Mazurską Hodowlę Ziemniaka sadzeniaki na bardzo wczesny zbiór w kraju to odmiana pogoria – odmiana bardzo wczesna – plon do po 93 dniach. Bulwy ziemniaków tej odmiany będą miały żółty miąższ i skórkę, a kształt owalny. To odmiana sałatkowa i ogólnoużytkowa o zawartości skrobi 13,2 procent.

Równie wczesna odmiana tonacja plon wyda już po 83 dniach wegetacji. Bulwy ziemniaków tej odmiany będą miały jasnożółty miąższ i żółta skórkę oraz owalny kształt bulw. Jest to odmiana sałatkowa i ogólnoużytkowa o zawartości skrobi 11,6 procent.

Na bardzo wczesną odmianę polecana jest też odmiana irys, która da polon po 91 dniach wegetacji.  Bulwy ziemniaków tej odmiany będą miały biały miąższ i żółta skórkę oraz podłużny kształt bulw.  To odmiana sałatkowa i ogólnoużytkowa o zawartości skrobi 12,9 procent.

W województwie świętokrzyskim wśród bardzo wcześnie plonujących odmian ziemniaków na liście polecanych są:

  • denar – odmiana o wszechstronnym zastosowaniu, nadaje się zarówno do zamrażania, jak i do sałatek. Ma małe wymagania glebowe i urośnie nawet na glebach lekkich i dobrze się przechowuje. Ziemniaki odmiany denar sprawdzają się w daniach gotowanych;
  • impresja – to odmiana ziemniaków o gładkiej skórce i owalnych bulwach z bardzo płytkimi oczkami.  Dedykowana jest szczególnie do sałatek, gotowania. Dobrze plonuje i dobrze się przechowuje. Ma średnie wymaganiach glebowe i wodne;
  • werbena – to odmiana o bardzo niskich wymaganiach glebowych i wodnych. Bardzo dobrze radzi sobie w trudnych warunkach klimatycznych i polecana jest przede wszystkim do uprawy pod osłonami na wczesny zbiór. Ma miąższ o jasnożółtej barwie i nie ciemnieje po ugotowaniu. Szczególnie polecana są do gotowania, a także na placki ziemniaczane.
  • piwonia – odmiana, która dojrzałość osiąga już po około 78 dniach, jest plenna i smaczna. Miąższ ma żółty, który nie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy ma średniej wielkości, owalne o gładkiej skórce.
  • tonacja – ma bulwy owalne, nierówne i jasno żółte. Bardzo dobrze się przechowuje. Plon ma wyrównany. Odmian jest odporna na choroby i uszkodzenia mechaniczne. Ziemniaki tej odmiany spożywane są najczęściej jako ziemniaki gotowane.

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: AgrotechdenarPogoriaPomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniakatonacjaziemniak
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Wzrosły ceny wszystkich podstawowych produktów rolnych

Następny wpis

„Dwufilarowość” we wspólnej polityce rolnej Unii Europejskiej

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Na zdjęciu: Czesław Siekierski / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

„Dwufilarowość” we wspólnej polityce rolnej Unii Europejskiej

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.