Skrzynie podwyższone to bardzo dobre rozwiązanie do uprawy warzyw w ogrodach i na działkach. Warto wiedzieć, dlaczego i w jakich uprawach warto je stosować? Jakie mają wady i zalety? Gdzie zlokalizować je w ogrodzie? Z czego i jak można je zbudować i czym wypełniać? Jak zabezpieczać skrzynię przed gniciem? I wreszcie, jak pielęgnować upraw w skrzyniach?
Ale po kolei. Dlaczego i w jakich uprawach warto stosować podwyższone grządki?
– To znane i sprawdzone od lat rozwiązanie, do którego wracamy. Podwyższone grządki są pomysłem na aranżację ogrodu i sposób na warzywa, których wegetacja szybciej wystartuje. Prawidłowo założona podwyższona grządka powoduje, że ziemia szybciej się nagrzewa, i tak naprawdę już od marca można wysiewać do niej rośliny – wyjaśnia Marek Jezierski, pasjonat zieleni i autor programu „Rok w ogrodzie”.
Jego zdaniem podwyższona grządka powoduje łatwiejszą i wygodniejszą uprawę, ponieważ nie musimy się schylać. Powinna być zbudowana na wysokości 50-60 centymetrów. Dlaczego warto? Bo ogród ma nam dawać przyjemność, relaks, a nie powodować dyskomfort przy pracy.
Podwyższone grządki warto stosować w przypadku uprawy warzyw korzeniowych, wymagających nawożenia albo ograniczeń przestrzeni, ale można w nich uprawiać prawie wszystkie warzywa. Unikać należy jedynie warzyw wieloletnich.
Sałata, rzodkiewka, koper, a także rośliny dyniowate, papryka, marchew, pietruszka, buraki, selery czy nawet ziemniaki znajdą w podwyższonych skrzynkach wszystko to, czego potrzeba im w wegetacji, a przede wszystkim będą miały wcześniej ciepłą ziemię, którą bardzo lubią.
