Wiosna to czas, kiedy w kuchni wykorzystać można leśne nowalijki. To obfitość cennych składników odżywczych, ziołowych aromatów i smaków.
Sałatka z darów lasu
Składniki: młode liście pokrzywy, liście bluszczyku kurdybanka, listki czosnku niedźwiedziego, liście i kwiaty mniszka lekarskiego, listki szczawiku zajęczego, kwiaty fiołków leśnych, kilka pomidorków koktajlowych, kilka rzodkiewek, oliwa z czosnkiem niedźwiedzim lub sos winegret, prażone nasiona słonecznika.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie myjemy i suszymy, pokrzywę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem, a następnie drobno siekamy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy kilka pokrojonych w ćwiartki lub ósemki pomidorków koktajlowych i rzodkiewki. Całość skrapiamy oliwą z czosnkiem niedźwiedzim lub sosem winegret. Przed podaniem posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.
Przepis podał Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).