Grillowane warzywa to danie w sam raz na lato.
Przygotowane na grillu węglowym jako samodzielne danie czy jako dodatek do grzybów czy mięs, zawsze świetnie smakują. Zdrowe dania docenią także osoby będące na diecie, ponieważ grillowane warzywa można jeść niemal w nieograniczonych ilościach.
Sałatka z kurkami i grillowanymi warzywami
Składniki: 2 małe cukinie, 2 cebule, 20 dag kurek, oliwa z oliwek, czosnek granulowany, 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 garście rukoli, 2 garście szpinaku, 20 dag sera typu feta, natka pietruszki, sok z połówki cytryny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Cukinie kroimy w plasterki, a cebule w ćwiartki. Warzywa skrapiamy oliwą i doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie grillujemy razem z kurkami na aluminiowej tacce. Po ostygnięciu dodajemy pomidorki – można je pokroić w połówki lub ćwiartki, liście szpinaku i rukoli, pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny. Sałatka wyśmienicie uzupełnia tradycyjne dania mięsne z grilla, takie jak karkówka z dzika czy grillowana kiełbasa z dzika lub jelenia.
Przepis podał Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).