Remedium na problemy żołądkowe, ale i surowiec na kawę – dziś powiemy o sekretach cykorii podróżnik.
Damian Mazur z Nadleśnictwa Radoszyce informuje, że cykoria podróżnik swoją nazwę zawdzięcza temu, że rośnie przy drogach.
– Cykoria podróżnik ma taką strategię przetrwania, że to samochody na swoich oponach rozsiewają jej nasiona, a wcześniej zapewne zwierzęta poruszające się określonymi traktami. Przywędrowała do nas z południa Europy. Naturalnie występowała w Afryce, u nas jednak jest już dobrze zadomowiona.
Jak dodaje leśnik cykoria ma wiele zastosowań i właściwości.
– Cykoria pobudza i wzmaga przemianę materii, ogranicza wchłanianie cholesterolu, czyści krew i działa uspokajająco, zapobiega osadzaniu się złogów i tworzeniu kamieni żółciowych. Zewnętrznie używana jest w chorobach skóry, wysypkach i wypryskach.
Cykoria ma też duże walory smakowe. W czasie wojny kłącza cykorii suszono i pozyskiwano z niej kawę tzw. kawę pruską.