101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Sekrety ziół – kalina

Sekrety ziół - kalina

Kalina - owoce / Fot. Canva

Kalina zajmuje szczególne miejsce w tradycjach i sztuce Polaków oraz Słowian wschodnich, zwłaszcza Ukraińców, przez których uznana została za jeden z symboli narodowych.

Jako symbol dziewictwa stała się motywem pieśni weselnych, a jak się okazuje, z jej zdrowotnych właściwości skorzystają głównie dziewczyny i młode kobiety.

Justyna Pargieła, ziołoznawczyni i fitoterapeutka, zachęca do zbierania owoców, a nawet kory kaliny, bo ma ona działanie przeciwskurczowe.

– Największe zastosowanie ma u kobiet: łagodzi dolegliwości menstruacyjne. Zapobiega również poronieniom, krwawieniom, pomaga donosić ciążę – mówi Justyna Pargieła.

Sekrety ziół - kalina
Kalina – kwiaty / Fot. Canva

Głównym surowcem zielarskim jest kora z dwóch, trzech letnich gałązek.

Kora pozyskiwana jest wczesną wiosną, gdy łatwo odchodzi od drewna. Można ją zbierać także późną jesienią, jednak wówczas trudniej zdjąć ją z pędów. Korę suszy się w temperaturze do 40 °C i robi odwar lub ekstrakt.

Pozyskiwać można również owoce kaliny, które są intensywnie czerwone, szkliste, jednak nie należy ich jeść na surowo, lecz poddać obróbce termicznej.

– Niestety, jej zapach jest bardzo nieprzyjemny, dlatego najlepiej gotować ją na powietrzu, w letniej kuchni lub pod nieobecność domowników – radzi Justyna Pargieła.

Z owoców kaliny można robić dżemy lub galaretki.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Justyna Pargiełakalinakuchnia polskasymboltradycjaUkraina
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ostatni dzwonek dla producentów wina

Następny wpis

Doradztwo rolnicze ma już 100 lat! Jaka jest jego historia?

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Następny wpis
Doradztwo Rolnicze ma już 100 lat! Jaka jest jego historia?

Doradztwo rolnicze ma już 100 lat! Jaka jest jego historia?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.