101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Sekrety ziół – koniczyna

Koniczyna / Fot. Pixabay

Koniczyna / Fot. Pixabay

Lato to pora roku podczas której kwitnie bardzo wiele kwiatów, niektóre możemy włączyć do swojej diety np. koniczynę czy nasturcję.

Koniczyny nie można pomylić z inną rośliną, zamiast szukać tej czterolistnej warto zerwać kilka pąków.

Jadalne części koniczyny to kwiaty i młode liście. Jednak jak informuje botanik i propagator dzikiej kuchni Łukasz Łuczaj należy jeść ją epizodycznie i w małych ilościach, bo zawiera glikozydy cyjanogenne, które mogą powodować biegunkę. Poza tym ich skład chemiczny nie różni się od innych zielonych warzyw: sałaty czy kapusty.

Iwona Łukiańska, amatorka ziół, z koniczyny robi herbatę i surówki.

– Koniczyna jest dość mdła w smaku więc najlepiej dodawać ją do aromatycznej mięty, rumianku, czy czarnej herbaty. Jest też piękną ozdobą w zielonych sałatkach i surówkach. Jej fioletowy kolor pięknie kontrastuje z zielenią sałaty, rukoli, czy szpinaku.

Łukasz Łuczaj zachęca do zrobienia koniczyny w tempurze, do czego potrzebujemy 10 dekagramów mąki pszennej, jajko, 10 dekagramów mąki kukurydzianej, 300 mililitrów schłodzonej wody gazowanej, kilka litrów kwiatów czerwonej koniczyny i litr oleju oraz sól. Mieszamy mąki, jajko i wodę widelcem, tak by nie było grudek i na rozgrzany olej wrzucamy pojedyncze kwiaty koniczyny zanurzone w cieście. Po ostygnięciu podajemy z ostrym sosem chili.

Tagi: koniczynaSekrety ziółzioła
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Dorota i Gustaw Kozłowscy – małżeństwo niestrudzone w propagowaniu kultury ludowej

Następny wpis

Kozie mleko – pełnowartościowa alternatywa mleka krowiego

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Następny wpis
Kozy / Fot. Pixabay

Kozie mleko - pełnowartościowa alternatywa mleka krowiego

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.