Korzeń łopianu traktowany jest w wielu krajach jako warzywo, a w Japonii dodawany jest do sushi. W Polsce dopiero odkrywamy jego właściwości, szczególnie cenne dla diabetyków.
Łopian jest powszechnie występującą dziką rośliną. Rośnie zarówno przy rowach, ścieżkach, jak i na obrzeżach pól. Justyna Pargieła, specjalistka w dziedzinie ziołoznawstwa informuje, że korzeń łopianu, który może mieć nawet pół metra długości, ma korzystne działanie dla naszego zdrowia.
– Podnosi naszą odporność i stosowany jest w terapiach podczas rekonwalescencji. Korzeń łopianu w herbacie lub nalewce podawany jest osobom, które chcą wrócić do pełnej sprawności po jakiejś chorobie, więc myślę, że powinniśmy o tym wiedzieć właśnie teraz. Korzeń zawiera inulinę, więc wpłynie pozytywnie na jelita, jest odpowiedni dla cukrzyków – mówi zielarka.
Najsmaczniejszy korzeń pozyskamy z roślin, które jeszcze nie zakwitły. Można go znaleźć nawet teraz.
Jak dodaje Justyna Pargieła, roślina ta jest popularna w dalekiej Azji.
– W Japonii wykorzystuje się korzeń łopianu w sushi, a kiszony jedzony jest jako prozdrowotna przekąska. W Japonii łopian to warzywo hodowane tak jak u nas pietruszka czy marchew – zaznacza.
Korzeń łopianu można też suszyć i przerabiać na mąkę stosowaną do wypieków czy ciastek.