101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 22 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Sekrety ziół – korzeń łopianu

Sekrety ziół - korzeń łopianu

Fot. Canva

Korzeń łopianu traktowany jest w wielu krajach jako warzywo, a w Japonii dodawany jest do sushi. W Polsce dopiero odkrywamy jego właściwości, szczególnie cenne dla diabetyków.

Łopian jest powszechnie występującą dziką rośliną. Rośnie zarówno przy rowach, ścieżkach, jak i na obrzeżach pól. Justyna Pargieła, specjalistka w dziedzinie ziołoznawstwa informuje, że korzeń łopianu, który może mieć nawet pół metra długości, ma korzystne działanie dla naszego zdrowia.

– Podnosi naszą odporność i stosowany jest w terapiach podczas rekonwalescencji. Korzeń łopianu w herbacie lub nalewce podawany jest osobom, które chcą wrócić do pełnej sprawności po jakiejś chorobie, więc myślę, że powinniśmy o tym wiedzieć właśnie teraz. Korzeń zawiera inulinę, więc wpłynie pozytywnie na jelita, jest odpowiedni dla cukrzyków – mówi zielarka.

Sekrety ziół - korzeń łopianu
Fot. Canva

Najsmaczniejszy korzeń pozyskamy z roślin, które jeszcze nie zakwitły. Można go znaleźć nawet teraz.

Jak dodaje Justyna Pargieła, roślina ta jest popularna w dalekiej Azji.

– W Japonii wykorzystuje się korzeń łopianu w sushi, a kiszony jedzony jest jako prozdrowotna przekąska. W Japonii łopian to warzywo hodowane tak jak u nas pietruszka czy marchew – zaznacza.

Korzeń łopianu można też suszyć i przerabiać na mąkę stosowaną do wypieków czy ciastek.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Justyna PargiełaKielcekorzeń łopianułopiansushiŚwiętokrzyskiewarzywaziołazioła korzenne
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Miód leśny ma wiele cennych właściwości

Następny wpis

Jakie są sadownicze wyzwania w roku 2024?

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Następny wpis
Jakie jabłka zbiera się w sadach najpóźniej? Jak je przechowywać?

Jakie są sadownicze wyzwania w roku 2024?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.