Mniszek lekarski określany jest mianem cudu natury – pełen witamin i składników mineralnych od korzenia, przez łodygi i pączki, po kwiaty.
Justyna Pargieła ziołoznawca informuje, że mniszek jest popularnym ziołem, które oczyszcza naszą wątrobę i organizm.
– Zawiera w korzeniu inulinę, cenny probiotyk który wspomaga bakterie jelitowe. Ponadto zawiera witaminę: A, B, C, D, a także potas, mangan, siarkę, krzem i fruktozę.
Po zimie warto mniszka wprowadzić na stałe do kuchni jako jedno z warzyw. Ziołoznawczyni zaznacza, że warto mniszka przed jedzeniem zblanszować, co pozbawia roślinę niesmacznej goryczki.
– Można liście mniszka na 15 minut zanurzyć w wodzie z solą. Takie działanie również usunie z mniszka gorzki posmak.
Justyna Pargieła z uśmiechem zdradza, że liście mniszka bardzo popularne są we Francji, a jedzące je Francuzki słyną z pięknej cery.
Na nasze zdrowie pozytywnie wpłyną również kwiaty mniszka, z których można zrobić syrop mniszkowy lub jeść je smażone w cieście.